AB Yüksek Temsilcisi Borrell Açiklamasi '(Afganistan'la Ilgili) Harekete Geçmemiz Ve Hizli Hareket Etmemiz Gerekiyor'

AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan'daki durumun "çöküsün esiginde" oldugunu belirterek acil harekete geçilmesi gerektigini söyledi.

AB Kalkinma Bakanlari, Borrell'in katilimiyla video konferans yöntemiyle Afganistan ile ilgili gayriresmi toplanti yapti.

Borrell, toplantida "Afganistan'daki insani ve sosyo-ekonomik durum çöküsün esiginde. Norveç Mülteci Konseyi'ne göre, uygun yardimi almadiklari takdirde en az 1 milyon çocuk bu kis soguktan ve açliktan ölme riskiyle karsi karsiya. Bekleyip göremeyiz. Harekete geçmemiz ve hizli hareket etmemiz gerekiyor." diye konustu.

Bakanlarin, AB'nin Afgan halkina destegini artirmasinin somut yollarini tartistiklarini ifade eden Borrell söyle devam etti:

"Bu, Konsey tarafindan kabul edilen bes kriterin artik geçerli olmadigi anlamina gelmez. Aksine, bunlar geçerliligini koruyor ve düzenli kalkinma is birliginin devam edebilmesi için tamamen karsilanmalari gerekiyor."

AB Yüksek Temsilcisi, daha önce Taliban'in davranislarini "Diger ülkelere terör ihraç etmemesi, kadin ve insan haklarina, hukukun üstünlügü ve basin özgürlügüne saygi göstermesi, insani yardimin teslimini kolaylastirmasi, ülkeyi terk etmek isteyen yabanci uyruklularin ve risk altindaki Afganlarin gitmesine izin vermesi, Afganistan'daki siyasi güçler arasinda müzakereler yoluyla kapsayici ve temsili bir geçis hükümetinin kurulmasi" olmak üzere 5 kritere göre degerlendireceklerini duyurmustu.

Borrell, söz konusu yardimlari Taliban üzerinden degil, "çok tarafli ortaklar" araciligiyla saglayacaklarini belirterek, bugün görüsülenlerin yarin G20 Liderlerinin Afganistan ile ilgili olaganüstü toplantisinda AB'nin tutumunu yansitacagini kaydetti.

Kaynak: AA