Libya'da Hafter Yanlilari, Basbakan Dibeybe'yi 'Sorumluluklarini Yerine Getirmemekle' Suçladi

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kabinesinde dogu bölgesini temsil eden Basbakan Yardimcisi Hüseyin el-Katrani ve bazi bakanlar, Basbakan Abdulhamid Dibeybe'nin sorumluluklarini yerine getirmedigini belirtti.



Libya'nin dogu bölgesi Sirenayka'yi temsil eden bazi hükümet yetkilileri, Basbakan Birinci Yardimcisi Katrani öncülügünde, dogudaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'in kontrolündeki Bingazi kentinde bir araya geldi.

Hafter'e yakinligiyla bilinen grubun burada yaptigi açiklamada, UMH Basbakanliginin, "ulusal ve tarihi sorumlulugunu yerine getiremedigi, diktatörlük yönetim biçiminin ve sahsi hesaplarin pesine düstügü, ayrica siyasi farkliliklari yönetmekte basarisiz oldugu" iddia edildi.

Açiklamada, Basbakanligin, ülkedeki siyasi anlasmada öngörülen yol haritasina uymadigi ifade edilerek, "(devlet) kurumlarinin birlestirilmesi ve bölgeler arasinda adil güç dagilimina iliskin ilkelere bagli kalmadigi" ileri sürüldü.

Açiklamada ayrica, "Basbakanin savunma bakani atamamaktaki israrini, bu görevi hala kendisinin yürütmesini ve bir ismin belirlenmesi için gerekli islemeleri yapmamasini kiniyoruz." ifadelerine yer verildi.

Birlesmis Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafindan Libya'nin farkli siyasi ve sosyal kesimlerini temsilen seçilen 75 üyeli Libya Siyasi Diyalog Forumunun 5 Subat'ta Cenevre'de yaptigi oylama sonucunda, yil sonunda yapilmasi planlanan seçimlere kadar geçici Baskanlik Konseyi Baskanligina Muhammed el-Menfi, UBH Basbakanligina da Abdulhamid Dibeybe seçilmisti.

UBH kabinesi, Libya'daki üç bölgeyi (batida Tripolitanya, batida Sirenayka ve güneyde Fizan) temsil edecek sekilde belirlenirken, Tripolitanya'dan seçilen Basbakan Dibeybe'nin Birinci Yardimciligini Sirenayka'yi temsilen Hüseyin el-Katrani, Ikinci Yardimciligini ise Fizan'i temsilen Ramazan el-Hasnavi yürütüyor.

Kaynak: AA