Cezayir Açiklamasi Paris Büyükelçimizin Görevine Dönmesi Için, Fransa'nin Egemenligimize Saygi Duymasi Sart

Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun, ülkesinin Paris Büyükelçisinin görevine geri dönmesi için, Fransa'nin Cezayir'in egemenligine ve kurumlarina "tam saygi duymasinin" sart oldugunu söyledi.

Cezayir resmi televizyonunun yayinladigi video görüntülerine göre, Tebbun, ülkedeki yerel basina mülakat verdi.

Ülkesinin Paris büyükelçisinin görev yerine dönmesiyle ilgili soruyu cevaplayan Tebbun, (Büyükelçinin) Dönüsü, Cezayir'in egemenligine, kurumlarina ve gücüne saygi duyulmasi sartina baglidir." ifadesini kullandi.

Tebbun, "Fransiz tarafi Cezayir'in bir zamanlar sömürge oldugunu unutmali. Cezayir sadece Allah'a boyun egen ordusuyla ve gururlu insanlariyla güçlüdür." diye konustu.

- Macron'dan Fransa'nin Cezayir'deki sömürge tarihine iliskin tartismali açiklamalar

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un 2 Ekim Cumartesi günü Le Monde gazetesinde yer alan Cezayir'e yönelik suçlayici ifadeleri, iki ülke arasindaki gerginligi yeniden tirmandirdi.

Cezayir'de "askeri-siyasi bir sistemin hüküm sürdügünü ve ülkenin resmi tarihinin tamamiyla yeniden yazildigini, gerçeklere dayanmadigini ve Fransa'ya düsmanlik üzerine insa edildigini" ileri süren Macron, "Cezayir'in bir ulus olarak insasi, izlenmesi gereken bir fenomendir. Fransiz sömürgesinden önce Cezayir ulusu var miydi? Soru bu. (Cezayir'de) Daha önce sömürgeler vardi. Türkiye'nin Cezayir'de oynadigi rolü ve kurdugu hakimiyeti tamamen unutturabilmesi beni büyüledi ve tek sömürgecinin biz oldugumuzu açiklamak, bu harika. Cezayirliler buna inaniyor." ifadelerini kullanmisti.

Bunun üzerine Cezayir Cumhurbaskanligindan yapilan yazili açiklamada, Macron'un ifadeleri "Fransiz sömürgeciligine karsi direnen 5 milyondan fazla sehidin anisina yönelik kabul edilemez bir hakaret" seklinde nitelendirilmis ve kinanmisti.

Cezayir Cumhurbaskani Abdulmecid Tebbun'un, ülkesinin Paris Büyükelçisi Muhammed Anter Davud'u istisare için derhal geri çagirdigi bildirilmisti.

Ayrica Cezayir'in hava sahasini Fransiz askeri uçaklarina kapattigi duyurulmustu.

Kaynak: AA