Sair Ve Yazar Nurullah Genç, Adana'da 'Cevizin Kabugunu Kirmak' Baslikli Konferans Verdi

Sair, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Nurullah Genç, Adana'da "Cevizin Kabugunu Kirmak" baslikli konferans verdi.



Genç, Egitim Bir-Sen Adana Temsilciligi ile Il Milli Egitim Müdürlügü is birligiyle Evliya Çelebi Turizm Otelcilik Konferans Salonu'nda düzenlenen programda, "hikmet", "ilim" ve "irfan" gibi müthis medeniyet kavramlarina sahip olduklarini söyledi.

Kissadan hisse diye birçok ibretlik hikayeden dersler çikarilmasi gerektigini belirten Genç, “Kissadan hisse, cevizin altindaki hakikattir. Bir kissa anlatilir ve o kisadan dersler çikarilir. Kur'an-i Kerim'de karsimiza çikan muhtesem kissalar vardir. Sembollestirilmis tesbih ile ifade edilme halidir." diye konustu.

Tarihte geçen bazi hikayeleri anlatan Genç, "Kabuklari kirip özüne inemezseniz, hayati, insanligi, bugünü, yarini, gelecegi, öz degeri ve hakikati kavramada zorlanirsiniz. Cevizin kabugunu kirip özüne inmek gerekiyor. Bu da kolay olmuyor, büyük bir mücadele gerekiyor. Okumayi, ögrenmeyi, tefekkür etmeyi, ögretmeyi, düsünmeyi, mesgul olmayi, merak etmeyi, çaba göstermeyi, bir davayi dava edebilmeyi gerektiriyor." ifadelerini kullandi.

Genç, gelecege yön veren ve düsünen insanlara ihtiyaç oldugunu vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Gerçekte köleler düsünemez. Hakikate köleler akil edemez. Onlar sadece kabukta yasarlar. Özü bilmezler ve öze asla ve asla inemezler. Onlar annelerini, babalarini, geçmislerini, geleceklerini, bugünlerini kavrayamazlar. Onlar tamamen kabukta dolasirlar. Bir de sadece düsünenler, hiçbir sey yapmayanlar, bir sey üretemeyenler, sadece hayalperest olarak dünyada kalip ve gidenler var. Aynen filozofun dedigi gibi, ben sadece düsünüyorum, yapmayi baskalarina biraktim."

Kaynak: AA