Samsun Lojistik Merkezi, Lojistik Sektöründe 'Türkiye'nin Kuzey Kapısı'

Vali Zülkif Dağlı:'Samsun Lojistik Merkezi Karadeniz çanağı dağıtım, toplama ve konsolidasyon merkezi, güney ile bağlantı noktasıdır. Gerek stratejik konumu, gerek hava, kara, deniz ve demiryolu ulaşımı imkanlarıyla dünya ticaretindeki önemli duraklardan birisi konumundadır'

Samsun Valisi Zülkif Dağlı, Samsun'da kısa süre önce Avrupa Birliği Projesi ile hayata geçirilen Samsun Lojistik Merkezi'nin, Türkiye'nin Kuzey kapısı olduğu belirtti.

Vali Dağlı, yaptığı yazılı açıklamada, Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Tekkeköy Belediyesi, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Merkez Organize Sanayi Bölgesi ortaklığında geliştirilen Samsun Lojistik Merkezi'nin, sektör için önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

Merkezin Samsun'un potansiyelinin göz önünde bulundurularak hayata geçirildiğine işaret eden Dağlı, şöyle devam etti:

"Samsun Lojistik Merkezi, lojistik sektöründe Türkiye'nin kuzey kapısıdır. Karadeniz çanağı dağıtım, toplama ve konsolidasyon merkezi, güney ile bağlantı noktasıdır. Gerek stratejik konumu gerek hava, kara, deniz ve demir yolu ulaşımı imkanlarıyla dünya ticaretindeki önemli duraklardan birisi konumundadır. Özellikle Yeni İpek Yolu Projesi'nde Çin - Merkez ve Batı Asya koridoru güzergahında yer alması ve Viking Demir Yolu Hattı üzerinde konuşlandırılması lojistik merkezimizi küresel rekabette avantaj sahibi yapmaktadır."

Samsun Lojistik Merkezi'nin 680 bin metrekare alan üzerine inşa edildiğini belirten Dağlı, şunları kaydetti:

"Taşıma kabı değiştirilmeden en az iki farklı taşımacılık modu kullanılarak yapılan taşıma şekli anlamında Türkiye'nin ilk intermodal lojistik merkezi olup 680 bin metrekare alan üzerine inşa edilmiştir. Bu alanın, 225 bin metrekaresi kapalı depolama alanları için ayrılmıştır. Şu an inşası tamamlanmış ve kullanıma hazır vaziyette farklı büyüklüklerde 3 tip depomuz bulunmaktadır. Kullanıma hazır depolarımızın toplam alanı 80 bin metrekaredir ve şu anda yüzde 70'i kiralanmış durumdadır. Ayrıca toplamda 9 bin 750 metrekare alana sahip 7 adet kuru dökme yük deposunun ilk fazı olan 5 bin metrekarelik kısmı Haziran 2021'de hizmete sunulacaktır. Samsun Lojistik Merkezi'nde depo kiralama hizmetlerinin yanı sıra ofis kiralama, açık saha kiralama, gümrüklü depo hizmeti, elleçleme hizmetleri, proje kargo elleçleme, konteyner depolama ve tır parkı hizmetleri de sunuluyor. Merkezimiz, Toros ve Yeşilyurt limanlarına 2,5 kilometre, Samsunport'a 18, Çarşamba Havaalanı'na ise 8, Samsun-Ordu karayoluna 2 kilometre uzaklıktadır."

Dağlı, paydaşların talepleri doğrultusunda bu ay lojistik merkezinde mobil gümrük hizmetlerinin başlayacağını; bu sayede dünya ticaret ağında yerlerini güçlendirmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Kaynak: AA