Dogu Karadeniz Turizmcileri Yilin Ikinci Yarisindan Umutlu

TÜRSAB Dogu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Baskani Volkan Kantarci: 'Vaka sayilarinin hizli sekilde düsüyor, asilama rakamlarinin artiyor ve turizm sektörü çalisanlari olarak bizlerin de asilaniyor olmasi olumlu katki yapacaktir' Trabzon Otelciler Birligi Dernegi Baskani Sümerya Demirci: 'Karadeniz turizm camiasinin su an için en büyük beklentisi sinirlarin açilmasi çünkü misafirlerimizin çogu Orta Dogu'dan. Özellikle Suudi pazari bizim için çok degerli'

HAKAN BURAK ALTUNÖZ/GAZI NOGAY - Yaylalarinin yani sira sahip oldugu tarihi ve dogal güzellikleriyle de Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Dogu Karadeniz'de turizmciler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede baslatilan kademeli normallesme süreciyle turizmde hareketlilik yasanmasini bekliyor.

Yesil ve mavinin bir arada bulundugu, kendine has kültürel zenginlikleriyle dikkati çeken Dogu Karadeniz, Kovid-19 salgini sürecinde kalabaliktan ve günlük yasamin yogunlugundan uzaklasmak isteyenlerin kisa tatil güzergahlari arasinda yer aliyor.

Trabzon, Rize, Artvin ve ilçelerindeki dogal güzellikler, yerli ve yabanci ziyaretçilere her mevsim farkli alternatifler sunuyor.

Yaylada konaklamanin yani sira doga yürüyüsleri ve atv motor ile safari yapma imkani bulan turistler, farkli endemik bitkiler ve bol oksijenle farkli bir tatil yasiyor.

Salgin nedeniyle 2020 yili ile bu yilin ilk yarisini sessiz geçiren bölgedeki turizmciler, haziran itibariyla baslayan kademeli normallesme sürecinde ziyaretçilerini agirlamaya hazir.

Yerli ve yabanci konuklara, tarihi, kültürel ve dogal güzellikler ile birbirinden farkli tur aktivitelerini sunan sektör temsilcileri, vaka sayilarinin düsmeye devam ettigi süreçte kapilarini konuklarina açacak olmanin heyecanini yasiyor.

- Vaka sayilarinin düsmesi ve asilama oraninin artmasi umutlari yükseltti

Türkiye Seyahat Acentalari Birligi (TÜRSAB) Dogu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Baskani Volkan Kantarci, AA muhabirine, salgin sürecinden büyük ölçüde etkilendiklerini, kayiplarin telafisi için bu yilki turizm sezonundan umutlu olduklarini söyledi.

Haziranin ortalarindan itibaren uçuslarin baslamasiyla bölgede hareketlilik beklediklerini ifade eden Kantarci, özellikle yurt disindan uçuslarda haziran ortasi gibi ciddi bir artis umduklarini aktardi.

Salginla mücadele çalismalarinin önemine deginen Kantarci, "Vaka sayilarinin hizli bir sekilde düsüyor, asilama rakamlarinin artiyor ve turizm sektörü çalisanlari olarak bizlerin de asilaniyor olmasi olumlu katki yapacaktir. Turizm sektörü çalisanlarini asilanma önceligine almalarindan dolayi da Kültür ve Turizm Bakanligina tesekkür ederiz." dedi.

Kantarci, bölgedeki turizm sektörü çalisanlarinin ciddi oranda asilandigina isaret ederek, "Güvenli Turizm Sertifikasi ile geçen yil birkaç adim öne geçmis olan ülkemizin, bu sene de asilama oranlarinin yüksekligiyle geçmis aylardaki kayiplarimizi telafi konusunda ciddi bir koz olacagini düsünüyorum." degerlendirmesinde bulundu.

- "Orta Dogu pazarindan ciddi bir ilgi bekliyoruz"

Orta Dogu pazarindan ciddi bir ilgi beklediklerini anlatan Kantarci, bölgenin hazir oldugunu, seyahat acenteleri, tasima firmalari, restoranlarin bu alanda hem tecrübeli hem de yeteri kadar personele ve donanima sahip olduklarini vurguladi.

Kantarci, "Bizlere, 'Bu sene bir anda hareketlilik baslarsa hazirlik var mi?' diye soranlar oluyor. Biz fazlasiyla haziriz, tek eksik olan turist. Turisti bekliyoruz. Sorunsuz bir sekilde hizmet vermek ve geçmis dönemdeki kayiplarimizi mümkün oldugunca minimize etmek, ülke ekonomisine de katki vermek için hazir bekliyoruz." diye konustu.

Trabzon'a 2019'da 600 binden fazla turist geldigini, 2020 yilinda ise bu rakamin 80 binlere düstügünü belirten Kantarci, bu yil sonuna kadar Trabzon'da 150 bin turist beklentisinde olduklarini, bölge olarak da bu rakamin 3 katina ulasacagini ümit ettiklerini sözlerine ekledi.

- "Haziranin 18'inden sonra beklentilerimiz var"

Trabzon Otelciler Birligi Dernegi Baskani Sümerya Demirci de salgin dolayisiyla zor bir süreç yasadiklarini ancak asilanma oranlarinin artmasiyla bu süreci hizli bir sekilde geride birakmak istediklerini dile getirdi.

Bölgedeki otellerin misafirlerini agirlamak için hazir durumda oldugunu ifade eden Demirci, "Karadeniz turizm camiasinin su an için en büyük beklentisi sinirlarin açilmasi, çünkü misafirlerimizin çogu Orta Dogu'dan. Özellikle Suudi pazari bizim için çok degerli. Haziranin 18'inden sonra beklentilerimiz var. Bir hareketlilik olacagini, uçuslarin artacagini düsünüyoruz. Orta Dogu misafir portföyünün 2019 rakamlarinin en az yüzde 60'i gibi bir oran bekliyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

Demirci, restorasyon çalismalari süren Sümela Manastiri'nin da en kisa sürede ziyarete açilmasini beklediklerini kaydederek, "Inanç turizmine de ihtiyacimiz var. Bu nedenle Sümela'nin hizli bir sekilde açilmasini bekliyoruz. Bununla birlikte belki Avrupa pazarina da açilabiliriz." diye konustu.

- "Haziran ayindan beklentimiz yüksek"

Trabzon'un Tonya ilçesindeki bir otelin genel müdürü Necati Ataman ise salgin sürecinde yasadiklari sikintilara ragmen gelecek günlerden umutlu olduklarini belirterek, "Haziran ayindan beklentimiz yüksek." dedi.

Ataman, internet satis kanallari üzerinden rezervasyon almaya basladiklarini kaydetti.

Son yillarda yerli ve yabanci turistlerin doga turizmine giderek ilgi duymaya basladiklarina dikkati çeken Ataman, turistleri bölgeye beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA