ABD kabul etti; devlet başkanına suikast düzenleyecektik

Venezuela Devlet Başkanı Nicholas Maduro'yu devirmeye çalışan ABD, yine alçak planından eli boş döndü. Suikast girişimi ABD'li Silvercorp şirketi tarafından itiraf edildi.

ABD kabul etti; devlet başkanına suikast düzenleyecektik
Florida merkezli özel güvenlik şirketi Silvercorp'un CEO'su, geçen yılki Maduro'ya darbe girişimi sırasında askeri operasyona liderlik etmesinin ardından haftasonunda denizden Venezuela'ya sızma operasyonunun da sorumluluğunu üstlendi. ABD'nin 1961 yılında Küba devriminin lideri Fidel Castro'yu evirmek için tertip ettiği başarısız Domuzlar Körfezi Çıkarması'nı hatırlatır şekilde haftasonunda paralı askerlerin Venezuela'ya sızma girişimlerinin başarısızlığa uğratılmasının altından tanıdık bir isim çıktı.

Paralı askerlerin Venezüella'ya denizden sızma operasyonunu ABD ile Kolombiya'nın terör saldırısı ve kendisine yönelik suikast girişimi olarak duyurmuş bulunan Venezüella Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun pazartesi TV canlı yayınında yakalanan iki ABD'li zanlıyı tanıtmasının ardından, gözler Başkanı Donald Trump'ın yönetimine çevrildi.

Maduro'nun ikilinin üzerinden ABD pasaportu ve ehliyetinin yanısıra Florida merkezli özel güvenlik şirketi Silvercorp'a ait kimlik kartının çıktığını aktarması üzerine, The Washington Post gazetesi Silvercorp CEO'su Jordan Goudreau'nun görüşünü aldı.

Maduro'ya geçen yılki darbe girişimi kapsamında düzenlenen operasyona Silvercorp CEO'luğu yapan, eski ABD'li Yeşil Bereli asker Jordan Goudreau liderlik etmişti. 2018 yılında kurulan Silvercorp'un CEO'su, sözkonusu iki ABD'linin altı Venezüellalıyla birlikte Venezuela'ya sızma operasyonu düzenleyen 60 kişilik bir gücün parçası olduklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın yönetiminin Maduro'ya darbe girişiminin başına geçirdiği muhalefet lideri Juan Guaido, geçen yıl Goudreau ile işbirliği yapmış olmasına rağmen, pazartesi günü Silvercorp ile hiçbir ilişkisinin olmadığına dair açıklama yaptı. Guaido, yakalananların insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı.

Operasyonun adının 'Gideon' olduğunu belirten özel güvenlik şirketi patronu, Maduro'nun gösterdiği Silvercorp kartlarındaki gibi iki ABD'linin kimliğinin Airan Berry ve Luke Denman olduğunu teyit etti. Maduro, haftasonu yakalanan iki ABD'li zanlının yakalanmış halde çekilmiş fotoğraflarını gösterirken 'Trump'ın güvenlikçiler olduğunu' ve 'Ramboculuk oynadıklarını' dile getirmişti. Eski ABD Ordusu Yeşil Bereli askeri Goudreau, ikilinin de kendisi gibi eski Özel Kuvvetler mensubu askerler olduğunu belirtti.