Akdağmadeni Belediyesi, Salep Bitkisinin Ekonomiye Kazandırılması İçin Çalışma Başlattı

Yozgat'ın Akdağmadeni Belediyesi, ilçenin doğal zenginliklerinden olan salep bitkisini ekonomiye kazandırmak için çalışma başlattı.

Akdağmadeni Belediye Başkanı Nezih Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, Akdağmadeni salebinin işlenmesi, paketlenmesi, marka ve coğrafi işaretinin tescili işlemlerinde son aşamaya gelindiğini bildirdi.

Patent ve coğrafi işareti onay aşamasında olan Akdağmadeni salebinin kültüre alınması için proje yapıldığını belirterek, "Proje ekibinde yer alan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof .Dr. İsa Karaman, Erciyes Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Gülşen, ORAN Kalkınma Ajansı Yozgat İl Koordinatörü Memiş Sezen, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanı Dr. Ünal Karık ve belediyemiz proje ofisi yetkilileri bir araya gelerek laboratuvar ortamında geliştirilen ve salep bitkisinin çeşitli zayıflıklarını ortadan kaldıran mikroorganizma uygulamalarını gerçekleştirdiler." ifadelerini kullandı.

Yalçın, yapılan çalışmaların salep bitkisinin neslinin korunması adına güzel bir adım olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Salep bitkisini tarla koşullarında yetiştirmek için yeni dikimler yapıyoruz. Böylelikle salep bitkisinin nesli korunmuş olacak ve tarla şartlarında üretimi yapılan salepler ilçe ve ülke ekonomisine kazandırılacaktır. Bunun yanında yine birçok bilimsel kuruluşun ortak çalışması ile üretilen ve Akdağmadeni iklim şartlarında yetiştirilebileceği düşünülen goji erry (Kurt üzümü) bitkisi deneme dikimlerini de yapmış bulunuyoruz."

Kaynak: AA