Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu

Bilim Kurulu ilk kez İstanbul'da toplandı. İstanbul'da artan koronavirüs vakalarının ardından 5 gün boyunca İstanbul'da olacak olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, burada birçok önemli toplantıya başkanlık etti. Her hafta olduğu gibi bu hafta da Bilim Kurulu Toplantısı'na başkanlık eden Bakan Koca, kritik toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulundu
Bilim Kurulu ilk kez İstanbul'da toplandı. İstanbul'da artan koronavirüs vakalarının ardından 5 gün boyunca İstanbul'da olacak olan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, burada birçok önemli toplantıya başkanlık etti. Her hafta olduğu gibi bu hafta da Bilim Kurulu Toplantısı'na başkanlık eden Bakan Koca, kritik toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu. .

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuşmasından satır başları:

Testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4'ü İstanbul'da. İstanbul'da vaka sayıları Türkiye'nin yüzde 40'ına ulaştı.
 
'Teyakkuzdayız'

O tarihten bu yana ilk kez bir toplantımızı Ankara dışında yaptık. Bilim insanlarımzın katıldığı toplantı az önce sona erdi. Bu toplantı sıradan bir olay değildir. Üç gün önce İstanbul'daki vaka sayılarının Türkiye'deki vaka sayılarının yüzde 40'ına ulaştığını açıkladım. Her 10 kişiden biri İstanbul'dadır. Teyakkuzdayız. Durum bize olduğu kadar size de büyük sorumluluk yüklüyor.
 
Ortalama vaka artışı yüzde 85'den fazladır. Oran korkutucudur. Artış İstanbul'a günlük geliş gelişlerin fazla olduğu şehirlerde yüksektir. Balıkesir, Tekirdağ yüzde 96, Bilecik Düzce'de yüzde 99, Sakarya'da yüzde 76, Kırklareli'nde yüzde 71, Kocaeli'de yüzde 63'tür. Tüm iller İstanbul'la temaslıdır.
 
Bu duruma neler yol açtı? İstanbul dünyanın en kalabalık kentleri arasında. Virüsün yayılmasına çok elverişli hayat şartlarına sahibiz. Hareket halindeki kitle çok büyük. Buraya da yoğun dönüşler oldu. Kuralların azalmasıyla birlikte salgın hızla tırmandı. Tehlike karşısında teyakkuza geçebiliyoruz, ama riski savar savmaz hayatı akışına bırakıyoruz. Disipline ve uzun süreli başarıya ihtiyacımız var. Düştüğümüz yerden kalkmak her zaman mümkün olmayabilir. Küçük ihtimallerin bedeli büyüktür.Bedelleri birlikte ödemek zorunda kalabiliriz.
 
Çözüm için en çok ihtiyaç duyulan konu toplu taşımadır. Kurallara uyabilmek için baş etmekte en çok zorlandığımız engel kalabalıktır. Sosyal mesafe kuralının uygulanabilir hale gelmesi pekçok durumda şartların iyileştirilmesine bağlıdır. Bakan yardımcılarım ve ekibimle bu konuda çalıştık. Sorun teşkil eden konuları ele aldık. Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamları ve çeşitli kent alanlarında kurallara uyulmasının kolaylaştırılması için çalışma yapılmasını istedik. Toplu taşımaya ek seferler konması, kamu kurumlarında organize sanayi bölgeleri dahil, özel sektörün iş saatlerinin yeniden düzenlenmesi ele alınan konular arasındadır.
 
Esnek mesai için elinizden geleni yapın. Kurumlardan uzaktan erişim ayrıca istenmiştir. Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım en büyük risk kaynaklarındandır. Yolculuk dolayısıyla risk süresi uzundur. Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederse bu durumda artış bir iken 2, iki iken 4 şeklinde olmayancak. 1 iken 3, üç iken 9 şeklinde tam bir tırmanış olacak. Çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor.