Konya Kış Sporları İle Taşınmaya Hazırlanıyor

Konya’nın Derbent İlçe Belediye Başkanı Hamdi Acar, Konya Derbent Aladağ Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Derbent Aladağ Kayak Merkezi’nin açılışını 17 Aralık 2018 tarihinde yapmayı planladıklarını söyledi.

Konya Kış Sporları İle Taşınmaya Hazırlanıyor
Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, ilçeye 2017 yılında yapılan yatırımları değerlendirmek ve 2018 yılında hedeflenen projeleri anlatmak üzere Konya’da görev yapan basın mensupları ile bir araya geldi. Konuşmasına basın mensuplarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlayarak başlayan Başkan Acar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Derbent Turizm Merkezi konusunda açıklamalarda bulundu. Derbent Turizm Merkezi İlanı’nın başta Konya Konya olmak üzere bütün Türkiye’ye katkı sağlayacağını ifade eden Başkan Acar, Derbent’te yılda yaklaşık 5 ay boyunca kayak ve benzeri kış sporlarının yapılabileceğini kaydetti.

Başkan Acar, "Profesyonel sporcuların antrenmanlarını yapabilecekleri, kendilerini Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonluklarına hazırlayabilecekleri pistlerin de yer alacağı Aladağ Kayak Merkezi’nde aynı zamanda amatör sporcuların kendilerini geliştirebilecekleri, profesyonelliğe adım atabilecekleri pistler de bulunuyor. Aynı zamanda eğitimin kış sporlarına yeni başlayan vatandaşlar için de uygun olduğunu ifade edebiliriz. Çünkü Konya’nın incisi olan Aladağ’da her seviyede pistlerin doğal olarak oluştuğunu ifade edebiliriz. Birinci etapta yaklaşık 50 milyon liraya mal olacak mekanik tesisler ile günü birlik tesislerin temelinin atılmasını planlıyoruz. Böylece haftanın yorgunluğunu atmak isteyen vatandaşlarımız Aladağ’a geldiklerinde sportif faaliyetlerin yanında günlük ihtiyaçlarını da karşılayabilecekler. Konya’da yaşayan vatandaşlarımız için yeni bir faaliyet alanı olacak. Aynı zamanda bu sporu öğrenmek isteyen vatandaşlarımız Derbent’te yeni bir başlangıç yapabilecekler" dedi.



"Yılın 365 günü doğa sporlarına ev sahipliği yapacak"

Derbent Turizm Merkezi’nin 17 Aralık 2018 tarihinde açılışını planladıklarını aktaran Başkan Acar, "Cumhurbaşkanımızla birlikte buranın açılışı yapıp Konyamızın hizmetine inşallah sunacağız. Konyamız kış sporlarıyla buluşacak. Bu gerçekten bu önemli bir konuydu. Başlangıçta biraz zorluk çekmiştik. Biz burayla bahsettikçe bazı insanlar tebessüm ediyordu. Ama elhamdülillah biz inandık yolumuza devam ettik. Ayrıca Derbent’te sadece kayak yapılmayacak. Vatandaşların farklı doğa sporlarını yapmalarına imkan sağlamak için önemli alanlar geliştirilecek. Yani yılın 365 gününde doğa sporlarına ev sahipliği yapacak bir merkez kazandırılacak. İnşallah yakın zamanda tesisleri tamamlayacağız ve yıllardır planladığımız Konya’nın beklediği projeyi hayata geçireceğiz” dedi.



"Yatırımcılara da sahayı açacağız"

2 bin 385 metre rakımda faaliyet gösterecek olan kayak merkezinin yapısal özelliklerinin saymakla bitmediğini kaydeden Başkan Acar, "Bitki örtüsü doğal çim olan pist, kar yağdığında kaymayı kolaylaştırıyor. Ayrıca kristal kar kalitesine sahip olan merkezde 5 ay boyunca kar yerde kalıyor. Kar kalınlığının 1 metreye yaklaştığı pist ise yüzde 65 eğime sahip. Toplam pist uzunluğu ise 30 kilometre ile Türkiye’nin en önemli pistleri arasında gösteriliyor. Yapılacak olan tesis, yalnızca kış aylarında hizmet vermeyecek. Diğer mevsimlerde ise vatandaşların doğa sporları yapmalarına imkan tanınacak" diye konuştu.

Mümkün olduğu kadar kamu harcamalarını çok sınırlı olacağını dile getiren Acar, "Bununla ilgili çalışmaların arkasında yatırımcılara sahayı açacağız. Çünkü burası aynı zamanda kültür turizm bölgesi olduğu için yatırımcılar ciddi anlamda avantajlı başlıyor. İşte dolaylı teşviklerden yüzde 70’e kadar istifade ediyorlar. KDV’lerden, sigortalardan, enerjilerden onlar içinde cazip olacak. Bir de 365 gün burası hizmet vereceği için de yatırımlar için çok cazip olduğunu düşünüyorum. Şimdiden yatırımcıların buraya talepleri var. Bunla ilgili de Kayak Federasyonu Başkanımız önümüzdeki günlerde Konyalı iş adamlarımızla kış turizmin, kayak turizminin getirilerini ve turizmdeki payını anlatacak. İnşallah ondan sonra görüşmeler çok yönlü olarak devam edecek" şeklinde konuştu.



Organik tarım çiftçileri kalkındıracak

İlçede organik tarımı da geliştirmek için bazı projeler geliştirdiklerini ifade eden Derbent Belediye Başkanı Hamdi Acar, “İlçe yaşayan vatandaşların 40 yıllık derivasyon hayali gerçek oldu. İlçede sulanabilir arazi miktarını artırmak için önemli adımlar atıldı. Özellikle Konya’nın incisi olarak bilinen Aladağ’dan boşa akan sular, derivasyon tüneliyle birlikte tarımsal sulamaya kazandırılacak. Dere Ağzı Göleti’nde buluşturulacak sular, çiftçilerin ekonomisine de katkı sağlayacak. Böylece verim de artmış olacak. Hükümetimizin sulama konusuna verdiği önemle birlikte hem milli servetimiz artıyor, hem de ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın gelir düzeyi istenilen seviyeye çıkarılıyor. Belediye başkanı olmadan önce açık göletle sulama yapılıyordu ve ciddi anlamda bir su kaybı vardı. Biz burayı kapalı sulama sistemine çevirdik. Böylece sulanabilir arazi miktarı 2 katına çıkarılmış oldu. İnşallah derivasyon yatırımıyla birlikte sulanabilir arazi miktarı daha da artmış olacak. Daha geniş bir alan sulanacak ve boşa akan yağmur ve kar suları ilçenin tarımsal faaliyetlerine kazandırılacak. Çiftçilerimiz, daha fazla gelir elde etmiş olacaklar” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA