Dünyaca Ünlü Lojistik Firması Greenbrier, Anadolu Üniversitesinde

Dünyanın ve Avrupa’nın en büyük vagon üreticisi lojistik firmalarından biri olan Greenbrier Uluslararası Başkanı Jim Cowan’ın da aralarında bulunduğu bir ekiple Anadolu Üniversitesini ziyaret etti.

Dünyaca Ünlü Lojistik Firması Greenbrier, Anadolu Üniversitesinde
Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal ve Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Mete Koçkar’ın yanı sıra URAYSİM projesinin araştırmacılarının katıldığı toplantıda, Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen URAYSİM projesi tanıtılarak olası iş birliği olanakları konuşuldu. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, ziyaretle ilgili şu ifadeleri kullandı: “Eskişehir, Anadolu Üniversitesi, TÜLOMSAŞ ve raylı sistem kümesiyle çok önemli bir merkez konumunda. Greenbrier’dan gelen yöneticilere de üniversitemizin uluslararası uçuşlara açık bir havaalanına sahip olduğunu, insan kaynakları açısından raylı sistemler alanında çok avantajlı olduğunu anlattık. Şu anda doktora için yurt dışına gönderdiğimiz öğretim elemanlarımız bulunuyor. Ayrıca ara insan kaynağı yetiştirmek amacıyla Güney Kore Raylı Sistemler Araştırma Enstitüsü’yle bir iş birliğimiz mevcut. Bu sayede ara eleman ihtiyacımızı da gidereceğiz. Bugün Greenbrier için bir tanıtım yapıldı. Önümüzdeki günlerde bu firmanın Eskişehir ve ülkemize yatırım yapması için elimizden geleni yapmaya çalışacağız.”

“URAYSİM Araştırma Merkezi’nde araçların test ekipmanları ve tezgâhları imal edilecek”

URAYSİM Proje Yöneticisi ve Anadolu Üniversitesi Ulaştırma Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Mete Koçkar, Alpu yakınlarında 700 bin metrekare alana kurulacak test ve araştırma merkezinde hızlı tren setleri için 50 kilometrelik, konvansiyonel trenler için 15 kilometrelik, kent içi ulaşım araçları için ise 10 kilometrelik test ve sürüş hatlarının inşa edileceğini vurgulayarak başladığı konuşmasında, “Planlanan araştırma merkezinde ise araçların performans, dayanım, frenleme, elektrifikasyon, iklimlendirme vs. gibi hususları kapsayacak biçimde testleri gerçekleştirilerek bu amaçla ilgili test ekipmanları ve tezgâhları imal edilecek.” ifadelerine yer verdi.

Greenbrier Uluslararası Başkanı Jim Cowan düşüncelerini ise şöyle belirtti: “Tren yollarının ekonomik ve çevresel gücünün farkında olan bütün ülkeler yük treni taşımacılığında büyüyerek önemli atılımlar gerçekleştiriyor. URAYSİM projesi sayesinde Türkiye’nin gösterdiği teknolojik ilerlemeyi ve raylı sistemler kapsamında uygulamaya geçirilen planlarını görmek heyecan vericiydi. Bu proje sayesinde önemli bir test ve teknoloji merkezi olacak.”

Greenbrier CEO’su Bill Furman ise toplantının sonunda, Anadolu Üniversitesi ve URAYSİM projesinden çok etkilendiklerini belirterek, Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye arasında geçmişe dayalı, geleceğe dönük çok güçlü bağların bulunduğunu ve en yakında zamanda burada bulunmak istediklerini ekledi.

Furmann, Greenbrier firmasının, test ve araştırma merkezi ile gerek iş birliği yapmaktan gerekse teknik destek konusunda yardımcı olmaktan memnuniyet duyacağını belirtti.

Kaynak: İHA