Başkan Çelik, 'Reformları Biz Yapıyoruz, Diğer Şehirler Peşimizden Geliyor'

Kent merkezi ve ilçelerde yenilik üzerine yenilik yapmaya devam eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir uygulamayı daha başarıyla gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilçelerdeki toplu taşımayı yapan tüm araçlar yenilendi. 164 aracın hizmete alınması için yapılan törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, hayata geçirilen projeyle artık vatandaşlarımıza çok daha konforlu ve güvenli bir ulaşım hizmeti verileceğini söyledi.

Başkan Çelik, 'Reformları Biz Yapıyoruz, Diğer Şehirler Peşimizden Geliyor'
İlçelerdeki toplu ulaşımı yapmak üzere alınan 164 araçlık toplu taşıma filosu Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle hizmete alındı. Törene Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, Kayseri toplu taşımasında devrim niteliğinde bir dönüşümü tamamladıklarını söyledi.

Toplu ulaşımda ilkleri yapan Kayseri’nin her alanda olduğu gibi örnek ve model olmaya devam edeceğini ifade eden Gündoğdu, dönüşüm çalışmalarının 2016 yılında başladığını ve 11 farklı ilçede 264 esnafla başlayan dönüşümün tarafların iyi niyetiyle tamamlandığını belirtti.

İşletmecileri temsilen konuşan Sarız İşletmecisi Ali Dal da Kayseri için büyük bir gün yaşandığını ifade ederek, “Hepimizin içine sinen ve yolcularımıza yakışan bir çalışma oldu. El ele vererek araç sahibi olduk. Bu dönüşümde emeği geçen Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” dedi.

“REFORMLAR YAPIYORUZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de törende yaptığı konuşmada Ulaşım Yılı ilan ettikleri 2017 yılında en önemli hedeflerinin başında toplu taşımayı yaygınlaştırmak ve yaygınlaştırırken de konforunu ve kalitesini artırmak olduğunu söyledi.

Bu doğrultuda Türkiye’de benzeri olmayan bir çalışmayı daha sonuçlandırdıklarını vurgulayan Başkan Çelik, “Şehrimiz ulaşım ve toplu taşıma alanında kendi ölçeğindeki şehirlerle kıyaslanamayacak kadar iyi durumda. Her konuda olduğu gibi toplu taşımada da reformları biz yapıyoruz, diğerleri peşimizden geliyor. Şehrimizin ana omurgasında hafif raylı sistem çalışıyor. Raylı sistem şehrimiz için bir reformdur. Raylı sistem dışında toplu ulaşımı belediye otobüslerimiz ile halk otobüslerimiz sağlıyor. Minibüsleri kaldırmayı başaran ilk şehiriz. Bu da toplu ulaşım için o tarih itibarıyla Türkiye’de bir ilk ve reformdur. Raylı sisteme entegre ettiğimiz bisiklet paylaşım sistemi de Türkiye’de bir ilk ve reformdur. Ve ulaşım ile toplu taşımada kalite ve konforun devam etmesi için reformların devam etmesi de bir mecburiyettir. Çünkü toplu taşıma ve ulaşımı ne kadar iyi duruma getirirseniz getirin, iyinin de ötesi olduğu hepimiz biliyoruz. Toplu taşımada hizmet kalitesini ne kadar artırırsak, toplu taşıma ağını ne kadar genişletirsek şehrimizin yaşam kalitesini ve konforunu da o kadar artırmış oluruz. Bu doğrultuda her alanda öncü rol üstlenen Kayseri olarak ulaşım ve toplu taşımada da çok önemli çalışmalar yaptığımızı söylemek isterim. Bunları hayata geçireceğimiz 2017 yılını işte bu yüzden Kayseri’de Ulaşım Yılı ilan ettik” dedi.

393 MAHALLEYE AYNI KONFOR

Ulaşımı kolaylaştırma ve toplu taşımayı yaygınlaştırmak için bu yıl yapılacak projelerden de bahseden Başkan Çelik, tüm bu projelerin yanı sıra ilçelerimizdeki toplu taşımacılığı çok daha seri, kaliteli, konforlu ve güvenli hale getirmek için de çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İlçelerimizdeki toplu taşımanın bu çalışma öncesinde 262 araç tarafından yürütüldüğünü dile getiren Başkan Mustafa Çelik, “Bu araçların yaş ortalaması da 11 yıl idi. Taşımacılık hizmeti veren araçlar birbirinden farklıydı. Bazı araçlar 14 kişilik, bazı araçlar 19 kişilikti. Fazla yolcu taşımak için bir kısım araçlar ruhsat tadilatı yapmıştı. Bu da haksız rekabet oluşturuyordu. Ve en önemlisi ilçelere hizmet veren 262 adet araç, ihtiyaçtan fazlaydı. Ulaşım hizmetini daha az sayıda araçla ve daha kaliteli bir şekilde yapma imkanı vardı. Yolcu sayısına göre araç sayısı çok fazla olunca da araç sahipleri para kazanamamaktan şikâyet ediyor ve sürekli ücret artışı veya destek talep ediyordu. Özetle eski ve ihtiyaçtan fazla olan araçlar nedeniyle işletmeciler de şikayetçiydi, yolcular da. Konunun çözümü için Ulaşım A.Ş. ve ilgili bürokratlarımız çok detaylı bir çalışma yaptı. Araç sahipleriyle uzun uzun görüşmeler yapıldı ve nihayet hem işletmecileri hem vatandaşlarımızı hem de bizleri memnun edecek bir sonuca ulaştı. Dönüşüm ve yeniden planlama ile beraber 262 olan araç sayısı 164’e düşürüldü. Bazı işletmeciler ortak olarak bir araç aldı. İşletmeciler kooperatif çatısı altında birleşti. Böylece araç sayısı azaldığı için giderleri azalan yolcuları artan işletmecilerin kârlılığı arttı. Tüm araçlar 2017 model, 19+1 koltuk sayısı ile standart hale geldi. Araçların yenilenmesi ve standart hale gelmesi ile beraber hizmet kalitesi, yolcu konforu ve yolcu güvenliği de arttı. Bundan sonra, ilçelerimizdeki vatandaşlarımız sıfır araçlarla yolculuk yapacaklar. Sürücüler tek tip kıyafetler giyecek ve onaylı yaka kartları ile hizmet verecek. Kamera kayıt ve araç takip sistemi bulunan araçlar uzaktan, filo yönetim merkezinden takip edilerek izlenecek. Böylelikle otokontrol sağlanacak. Bu araçlarda aynı zamanda Türkiye’de ilk olan bir uygulama ile panik butonu bulunacak. Yolcular ve sürücü acil durumda panik butonu ile filo yönetim merkezine acil durum bildirimi yapabilecek. Araçlarda ayrıca elektronik ödeme sistemine geçilecek. Vatandaşımız tek elektronik kart kullanarak hem ilçelere seyahat edebilecek hem de aynı kartla şehir içinde otobüslere ve raylı sisteme binebilecek. Aynı kart ile bisiklet isteminden de faydalanacak. Artık bundan sonra 11 İlçe merkezi ve bu ilçelerimize bağlı 393 mahalleye aynı standartta, aynı güvenlikte ve aynı konforda 2017 model araçlarla taşımacılık yapılacak” diye konuştu.

Törene katılan Vali Süleyman Kamçı da konuşmasında şehirleşme ve altyapısıyla örnek olan ilimizde yerel yönetimlerimizin ve merkezi hükümetin hizmetleriyle vatandaşlarımızın yaşam kalitesinin daha da attığını belirtti.

164 araçlık toplu taşıma filosunun ilimize ve vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni eden Vali Kamçı, kazasız belasız hizmet vermesi dileğinde bulundu.

Konuşmaların ardından 164 aracın alındığı Ford Otosan tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’e ve işletmecilere plaket takdim edildi. Plaketlerin verilmesinin ardından 164 araçlık konvoyla şehir turu yapıldı.
Kaynak: İHA