Başsavcısı Yavuz Açıklaması 'Samsun'da 7 Bin 600 İnfaz Dosyası Mevcut'

Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne 2016 yılı içinde gelen infaz dosyası sayısının 7 bin 600 olduğunu söyledi.

Başsavcısı Yavuz Açıklaması 'Samsun'da 7 Bin 600 İnfaz Dosyası Mevcut'
Samsun’da “Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Faaliyetlerinin Kurumsal Kapasitelerinin Güçlendirmesi” programı düzenlendi.

Samsun Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz ile hakim ve savcılar katıldı.

Toplantıda konuşan Samsun Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, “Ülke genelinde 139 bölgede Denetimli Serbestlik Müdürlüğü bulunmakta ve bu müdürlüklerde toplam 3 bin 885 personel görev yapmaktadır. 2016 yılında Türkiye genelinde mahkeme ve savcılıklardan Denetimli Serbestlik Müdürlüklerine gelen infaz dosya sayısı 594 bin 948 olup, Samsun Denetimli Serbestlik Müdürlüğüne bu yıl(2016) içinde gelen dosya sayısı ise 7 bin 600’dür. Ülkemizde Elektronik İzleme Sistemi aktif olarak 2013 yılında faaliyete girmiştir. Elektronik İzleme Sistemi ile Türkiye genelinde bugüne kadar 24 bin 259 kişinin denetim ve takibi yapılmıştır. Samsun’da ise 2013 yılından bugüne kadar 835 hükümlünün denetim ve takibi yapılmıştır. Samsun’da elektronik kelepçeli izlenen hükümlülerin işlediği suçlara bakıldığında bunların ‘hırsızlık, uyuşturucu, yaralama, cinsel saldırı, fuhuş ve çocuk cinsel istismarı’ olduğu görünmektedir” dedi.

Daha sonra söz alan Samsun Valisi İbrahim Şahin ise, “Bu toplantının Samsun’da düzenlendiği için mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Türkiye’de denetimli serbestliğin yapılıyor olması çok alışık olduğumuz bir durum değil. Elektronik Denetim Sistemi belki çok yeni bir uygulama ancak suç işleyen insanların oranlarının rakam olarak 30-40 binlere çıktığı düşünülürse, bu insanların cezaevlerinde kalması yerine daha sağlıklı bir infaz hukukunun uygulanması daha yerinde olacaktır. Uygulama Türkiye için de önemli bir uygulamadır. Bu uygulamanın küçük yaştaki çocukların cezaevlerine girip suç makinelerine dönüşmelerine engel olan tarafı da vardır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından toplantı sunum şeklinde devam etti.
Kaynak: İHA