Kırıkkale'de 120 Yıllık Tarihi Konak Kilitleri Hayran Bırakıyor

Kırıkkale’de çilingir, anahtar ve kilit tamirciliği yapan Selim Yakut (33) mesleği üç kuşaktır yapmayı sürdürdüklerini ve şehrin en eski kilit ve anahtarlarının da sahibi olduklarını söyledi.

Kırıkkale'de 120 Yıllık Tarihi Konak Kilitleri Hayran Bırakıyor
Hüseyin Kahya Mahallesi’nde yıllardır aynı mekanda kent halkına hizmet verdiklerini söyleyen Selim Yakut, “Bu meslek bana babamdan kaldı. Mesleğimiz dede mesleğidir. Babama da dedemden kaldı. Mesleği sürdürmeye devam ediyoruz” dedi.

Kilit tamiri, çilingir hizmeti, anahtar yapımı, saat, çaydanlık ve bıçak tamiri ile daha pek çok hizmet verdiklerini söyleyen Yakut, “Bizde yok yok. Dükkanımız eski ve yeni ürünlerle dolu. Burada tarihi bir çok anahtar bulmak mümkün. Tarihi saatler, kahve değirmeni, gaz ocağı, eski sokak lambaları, eski fenerler, tarihi lambalar var. Yani tarih kokan bir yer” ifadelerini kullandı.

Şehirdeki en eski kilit ve anahtarlara sahip olduklarını söyleyen Selim Yakut, "Dükkanımızda buluna bazı kilitlerin tarihi 120 yıla kadar uzanıyor. Keskin ve Oba da eskiden tarihi konaklar varmış. Şimdi birkaç tanesi ayakta. Bazı kilit ve anahtarlar o konaklardan kalma. Örneğin 120 yıllık birkaç tane konak anahtarı ve kilidi var elimizde. Onları temizledim, tamir ettim ve parlattım. Yeni gibi duruyor ve halen de çalışıyorlar” diye konuştu.

Elindeki tarihi kilitlerin genellikle eski tarihi han kapısı kilitleri olduğunu, hepsinin de el yapımı olarak zamanında piyasaya sürüldüğünü belirten Yakut, “ Bu kilitleri işyerinde sergiliyorum. Müşterilerimizin dikkatini çekiyor. Fotoğraflarını çeken veya kilitlerle fotoğraf çektirenler oluyor. Bu da bizi mutlu ediyor” dedi.

Okuyup başka bir meslek sahibi olabilecek imkanı olmasına rağmen dede mesleğini devam ettirmek için bu yolu tercih ettiğini söyleyen Selim Yakut, “Bu bizim ata mesleğimiz. Birimizin bunu sürdürmesi gerekiyordu. Benimle beraber üç kuşaktır bu işi yapıyoruz. Benden sonra da aile içinden birinin bunu sürdürmesini isterim tabii ki. Ama buna şu anda ilgi duyan yok” şeklinde konuştu.

Piyasada çok yaygın olan Çin malı kilitler konusunda da uyarılarda bulunan Yakut, “Çin malı sanayi tipi üretim olan kilitler çok güvenli değil. Vatandaşların Türk malı ürünleri tercih etmelerini öneririm” dedi.

Kendisinin bir çilingir olarak açamayacağı hiçbir kilit ve kapı bulunmadığını iddia eden selim Yakut, “Laf olsun diye söylemiyorum, açamayacağım hiçbir kilit ve kapı yoktur. Hepsini açarım. Ancak nasıl açtığımı söyleyemem, bu bizim meslek sırrımız ve ayrıca bir güvenlik meselesi” diye konuştu.

Eski kilitlerin daha karmaşık yapıldığını anlatan Yakut, “Onları açmak yenilere göre biraz daha zor. Uğraştırır insanı çünkü el yapımı oldukları için karmaşık olurlar. Sanayi tipi üretimde ise kilit bir sıra döngüsü üzerine hareket eder ve o döngüyü kilit ustaları bilir, bu yüzden yeniler de güvenli ancak eskiler bana göre daha güvenli” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA