Öğretim üyelerinin hesabından 'himmet parası' çekmişler

Konya'daki FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında GESAV ve Mevlana Üniversitesinin hesaplarına "bağış" açıklamasıyla para gönderen öğretim üyeleri, para transferinden haberleri olmadığını savundu.

Öğretim üyelerinin hesabından 'himmet parası' çekmişler
Konya'da yürütülen 'Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında Gevher Sultan Eğitim, Araştırma, Sağlık ve Kültür Vakfı (GESAV) ile Mevlana Üniversitesinin banka hesaplarına 'bağış' açıklamasıyla para gönderdiği tespit edilen bazı öğretim üyeleri, para transferinden haberleri olmadığını savundu.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu, kayyum heyetinin atandığı GESAV ve Mevlana Üniversitesinin banka hesaplarını inceleyerek, 'bağış' adı altında para yatıran kişilerin ifadelerine başvurdu.

Bazı öğretim üyeleri, kendi adlarına yapılan bağışlardan haberleri olmadığını öne sürdü.

İade ettiğini söylediği para kayıtlara 'bağış' olarak geçirilmiş

İncelemede söz konusu kuruluşlara ait hesaplara belirli aralıklarla 250 ile 750 lira arasında bağışta bulunduğu belirlenen A.K'nin, ifadesinde Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak maaşla çalıştığını, üyesi olmadığı Mevlana Üniversitesi ya da GESAV'a herhangi bir şekilde yardımda bulunmadığını söylediği öğrenildi.

A.K'nin, bağışta bulunduğu belirtilen vadesiz hesabın, maaş hesabı olduğunu anlatarak, 'Bu hesapla ilgili kimseye vekalet vermedim. Kimseye bağış yapması konusunda bir talepte bulunmadım.' ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Vakıf ve üniversiteye yapılan ödemeleri hatırlayamadığını öne süren A.K'nin, '2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Selçuk Üniversitesi kadrosunda çalıştığım dönemde aynı zamanda Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğretim üyesi olarak ders verme maksatlı çalışmaya başladım. Bu sürede her iki üniversiteden de para aldım. Mevlana Üniversitesi, ödediği maaştan bir bölümünün yanlış yapılan ödeme olduğunu, iade edilmesini istedi. Bundan dolayı Mevlana Üniversitesine aylık ödeme yapmış olabilirim. Hesabımdan çekilmesi için otomatik ödeme talimatı vermiş olabilirim. Belirtilen ödemeler bundan dolayı yapılmış olabilir. Kesinlikle bağış yapmadım. Ödemelerde, dekontlarda bağış kısmını kendim yazdırmadım. Banka görevlisi yanlışlık yapmış olabilir.' şeklinde savunma yaptığı öğrenildi.

Hesabından vakfa bağış yapıldığını bilmediğini öne sürdü

Kayıtlarda GESAV'a 10 ay boyunca 450 lira, Mevlana Üniversitesine de 8 ay boyunca 250 lira bağışta bulunduğu tespit edilen N.T'nin ise ifadesinde üniversitede öğretim görevlisi olarak çalıştığını, vakıfla hiçbir ilişkisinin bulunmadığını söylediği belirtildi.

N.T'nin, söz konusu hesaplara havale ya da gönderim yapmadığını, 'bağış' adı altındaki para transferinin nasıl gerçekleştirildiği konusunda bilgisi ve haberinin olmadığını öne sürdüğü kaydedildi.

GESAV'a 11 ay boyunca 150 lira, Mevlana Üniversitesine de 4 ay boyunca 250 lira bağışta bulunduğu belirlenen V.Ç'nin de üniversitede öğretim üyesi olarak çalıştığını, üyesi olmadığı GESAV'ın açılımını dahi bilmediğini söylediği bildirildi.

Mevlana Üniversitesi Eğitim Fakültesine 2012-2013 eğitim-öğretim yılında bilgisayar laboratuvarı kurulması ve üniversitenin fiziki imkanlarının geliştirilmesine katkı sağlamak için maaşından 'bağış'ta bulunduğunu anlatan V.Ç'nin, 'Üniversitede çalışan muhasebeciye verilen talimat doğrultusunda maaşımdan kesinti yapılarak bağışta bulundum. Muhasebeci, vakfa bağış yapmış olabilir. Ben böyle bir havaleyi yapmadım. Vakfa yapılan bağışı ilk defa duydum.' şeklinde savunma yaptığı öğrenildi.Öğretim üyelerinin hesabından 'himmet parası' çekmişlerMevlana Üniversitesi'ne kayyum atandı
Kaynak: AA