'20. Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'

İlk Türk kadın oyuncu Afife Jale anısına bu yıl 20'ncisi düzenlenen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin 20152016 sezonu adayları açıklandı Bu yıl 'An Blink', 'Antabus', 'Kı̇m Var Orada?', 'On İkinci Gece' ve 'Yanlışlıklar Komedyası' oyunları, 'Yılın En Başarılı Prodüksiyonu' dalında aday gösterildi Jüri Başkanı Doç. Dr. Tangün: 'Çağının ötesinde bir cesaret ve kararlılıkla kendini tiyatroya adamış olan Afife Jale'nin ismini yaşatan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, tiyatronun geleceğine inanılmaz katkılarda bulunuyor'

İlk Türk kadın oyuncu Afife Jale anısına bu yıl 20'ncisi düzenlenen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin 2015-2016 sezonu adayları açıklandı.

20. Yapı Kredi Tiyatro Ödülleri Jüri Başkanı Doç. Dr. Merih Tangün, adayların açıklanması dolayısıyla Four Seasons Hotel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tiyatrolarda sahnelenen oyunların artmasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Tangün, Türkiye'nin en prestijli ve en uzun soluklu ödülü olan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin bu yıl 20'nci yaşını kutladığını ifade ederek, bu anlamlı senede, jürinin bir parçası olmaktan onur duyduklarını belirtti.

Çağının ötesinde bir cesaret ve kararlılıkla kendini tiyatroya adamış olan Afife Jale'nin ismini yaşatan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin, tiyatronun geleceğine inanılmaz katkılarda bulunduğunu aktaran Tangün, 'Marifet iltifata tabidir derler. Bu iltifatı almak galiba hepimizin hakkı.' dedi.

Jüri olarak eleme yapmakta güçlük çektiklerini aktaran Tangün, 'Tiyatromuz, birbirinden güzel ve zengin içerikte oyunla dolu bir sezonu geride bırakıyor. Her yıl deneyimleriyle tiyatroya pek çok şey kazandıran değerli sanatçılarımızla genç yetenekler bir araya geliyor ve çok güzel eserler izliyoruz. Bu gelişimi görmek ve bunun bir parçası olmak bizi çok gururlandırıyor.' diye konuştu.

Yapı Kredi Sanat Danışmanı tiyatro sanatçısı Haldun Dormen de Afife Jale'nin tiyatro dünyasına katkısının büyük olduğunu ifade etti.

Afife Jale'ye duyduğu saygıdan dolayı böyle bir etkinliğe öncülük ettiğini dile getiren Dormen, 'Benim çok büyük tutkuyla yapmak istediğim bir şeydi. Afife'yi hiç tanımadım ama ona karşı duyduğum saygıdan dolayı böyle bir şey yapmak istedim ve oldu. Şimdi Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri, 20. yılını kutluyor. Bu ödüllerin bence tiyatro dünyasına katkısı büyük. Çok ciddi bir ödül. Çok ciddi şekilde çalışılıyor ve oylanıyor.' ifadelerini kullandı.

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Emre Kınay da bu tür organizasyonların önemine işaret ederek, 'Biz tiyatro yapanların dışında, tiyatronun konuşulduğu alanlar bu organizasyonlar. Esas mesele bu zaten. Vatandaşa, 'İnsanlar oyunları izliyor. Anlatılan senin hikayen. Gel sahip çık. Biz bunları beğendik, sana da işaret ediyoruz. Bunları izle. Diğerlerini de izle, bizim görmediğimiz bir şey varsa sen de onu bize göster' demek aslında. Tiyatro, gerçek anlamıyla bu ortamlarda anılıyor. Benim için kutsal ve makbul olan, tiyatronun 365 gün içerisinde 1 gün daha konuşuluyor olması.' değerlendirmesinde bulundu.

- İlk kez 'Haldun Dormen Özel Ödülü' verilecek

Oyuncu, senarist, yönetmen ve akademisyenlerden oluşan 30 kişilik jüri tarafından belirlenen 'An - Blink', 'Antabus', 'Kı̇m Var Orada?', 'On İkinci Gece' ve 'Yanlışlıklar Komedyası' oyunları, 'Yılın En Başarılı Prodüksiyonu' dalında aday gösterildi.

'Yılın En Başarılı Yönetmenı̇' dalında 'An-Blink' oyunuyla Erdal Beşikçioğlu, 'Kı̇m Var Orada?' oyunuyla 'BGST, Tiyatro Boğaziçi', 'On İkinci Gece' oyunuyla Serdar Biliş, 'Yanlışlıklar Komedyası' oyunuyla Tim Supple ve 'Antabus' oyunuyla İlham Yazar aday oldu.

'Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu' adayları ise 'Nihayet Bitti' oyunundaki performansıyla Emre Kınay, 'On İkinci Gece'deki performansıyla Levent Öktem, 'Bunu Ben de Yaparım!' ile İbrahim Selim, 'Macbeth / İki Kişilik Kabus' oyunundaki performansıyla Erkan Uyanıksoy ve 'Kim Var Orada?' oyunundaki performansıyla Cüneyt Yalaz.

'Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu' ödülüne de 'An-Blink'teki performansıyla Sezin Akbaşoğulları, 'Soğuyunca Acımaya Başlar' oyunundaki performansıyla Özlem Zeynep Dinsel, 'Sessizliğin İçinden' oyunuyla Ebru Aytürk Evren, 'Kar Küresinde Bir Tavşan'la Pınar Çağlar Gençtürk ve 'Antabus' oyunundaki performansıyla Nihal Yalçın aday gösterildi.

- Ödüller, 11 ayrı kategoride veriliyor

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nin fikir öncüsü Haldun Dormen'e teşekkür etmek amacıyla, bu seneden itibaren yılın en başarılı komedi ya da müzikal daldaki oyuna verilecek 'Haldun Dormen Özel Ödülü'nün ilk sahibi ise 'Yoldan Çıkan Oyun' oldu.

'Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü'ne Seray Şahiner layık görülürken, 'Yapı Kredi Özel Ödülü' bu yıl Prof. Dr. Cevat Çapan'a verildi.

Türk tiyatrosunu desteklemek amacıyla 20 yıl önce başlatılan Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nde, 'Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü'nü ise Prof. Dr. Dikmen Gürün alacak.

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri'nde ayrıca, en iyi yardımcı erkek ve kadın oyunculara, genç kuşak sanatçılara, müzik, ışık, giysi ve sahne tasarımlarına da ödül verilecek.

Ödüller, 25 Nisan'da Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek törenle, 11 ayrı kategoride sahiplerini bulacak.

Kaynak: AA