Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz KKTC Cumhubaşkanlığı'nda

Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz, KKTC’de Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Schulz’la yaptığı görüşme saat 17.20’de başladı.

Görüşmede, Schulz’un beraberindeki heyet ile Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı ve Müzakere heyeti üyesi Erhan Erçin, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ, Siyasi İşler ve Tarih Özel Danışmanı Meltem Onurkan Samani ile Dışilişkiler Koordinatörü Deniz Birinci de yer aldı. Görüşme öncesi, Akıncı Schulz’a “Girne Kapısı” kabartmalı plaket; Schulz da Akıncı’ya “AB Marşı” yazılı tabak hediye etti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Schulz’la yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Brüksel’e gerçekleştirdiği ziyarette de Schulz’la bir araya geldiklerini hatırlatan Akıncı. Schulz’un Kıbrıs sorununa oldukça hakim olduğunu ifade etti.

Schulz’un Kıbrıs sorununun çözümünü canı gönülden destekleyen bir kişi olduğunu söyleyen Akıncı, bugün de Schulz’a Kıbrıs sorununun hangi noktada olduğuyla ilgili bilgi verdiklerini ve içinden geçilen süreçle ilgili verdiği desteğe teşekkür ettiklerini dile getirdi. Akıncı Schulz’un da bu desteği bir kez daha tekrarladığını belirtti.

Akıncı görüşmenin AB’nin çok önemli kuruluşlarından birisi olan AP ile Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkinin daha iyi bir noktaya gitmesi yolunda ve hep birlikte yer alacakları Avrupa ailesinde ortak bir geleceği paylaşmak adına yararlı bir görüş alış verişi olduğunu belirtti.

Bugün dünyanın ve bölgenin içinde bulunduğu şartları herkesin bildiğini, dünyanın çeşitli yerlerinde terör saldırılarında yitirilen canları, yaralananları hep birlikte anımsadıklarını dile getiren Akıncı, hemen her gün bir yerlerde ciddi olaylar yaşandığını, terörün korkunç yüzünü değişik zamanlarda değişik yerlerde sıkça göstermeye devam ettiğini ifade etti.

Buna karşında tüm insanlığın birlikte hareket etmesi gerektiğini kaydeden Akıncı, bu çerçevede Brüksel’de meydana gelen olayla ilgili de taziyelerini Kıbrıs Türk halkı adına Shulz’a iletmek fırsatı bulduklarını ifade etti.

Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm için Kıbrıs Türk halkının kararlılığıyla isteğini teyit ettiklerini ve Schulz’un da var güçleriyle destek olmaya devam edeceklerini söylediğini, Avrupa’nın tüm kurumlarıyla Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına desteğini sürdüreceğini de kaydetti.

Kaynak: İHA