Bečirović Na Sesiji Kruga 99 Açıklaması Karadžićeva Djela Prevazilaze Fašističke Zločine İz Drugog Svjetskog Rata

Prema riječima uvodničara Fikreta Bečirovića iz Instituta za istraživanje protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoji niz zlodjela zbog kojih se treba osuditi Radovan Karadžić.

SARAJEVO - Djela bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, optuženog za genocid počinjen u Srebrenici te ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima širom Bosne i Hercegovine 'prevazilaze fašističke zločine iz Drugog svjetskog rata', rečeno je danas na sesiji Kruga 99 na kojoj se govorilo o temi 'Za šta se sudi Radovanu Karadžiću?', javlja Anadolu Agency .

Prema riječima uvodničara Fikreta Bečirovića iz Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoji niz zlodjela zbog kojih se treba osuditi Radovan Karadžić.

'Samo primjerice, u Nurmberškom procesu 1945. godine, najvećim zločincima, njih 24 se stavlja na teret četiri tačke optužnice, dok Radovanu Karadžiću, u trećoj izmijenjenoj optužnici stoji 11 tačaka. Tako da njegova djela, odnosno, zlodjela prevazilaze fašističke zločine iz Drugog svjetskog rata', rekao je Bečirović.

Istakao je da se Radovanu Karadžiću sudi da bi se postigla pravda te da bi se žrtvama dala moć i određena satisfakcija.

'Žrtve će imati bar malo satisfakcije s presudom Radovanu Karadžiću za koju mi očekujemo da bude maksimalna. Bar zrno pravde će biti malo veće od ogromnog brda zločina koji je počinjen na prostorima BiH', poručio je Bečirović.

Na današnjoj sesiji Kruga 99 analizirani su najzanimljiviji detalji operativne optužnice u predmetu protiv Radovana Karadžića kojem će Sudsko vijeće Haškog tribunala u četvrtak, 24. marta, izreći prvostepenu presudu. Govorilo se i o najzanimljivijim detaljima toka krivičnog postupka koji je trajao pet godina.

Prema mišljenju Enisa Omerovića, magistra nauka s Pravnog fakulteta u Zenici, ključno je to da li će Radovan Karadžić biti osuđen za međunarodni zločin genocid izvan sigurne zone Srebrenica i za 1992. godinu za ostala područja državne teritorije BiH i da li će biti osuđen za udruženi zločinački poduhvat kao, kako je kazao, poseban pravni režim oblika odgovornosti za državni teritorij BiH.

'Ključne su optužbe za genocid, prevashodno za Srebrenicu 95. i za sedam ostalih općina. Ključan je udruženi zločinački poduhvat odnosno kategorija sveukupnog zločinačkog poduhvata, jer ukoliko gledate operativnu optužnicu tri su udružena zločinačka poduhvata za koje se sudi Radovanu Karadžiću. Tu imamo područje Sarajeva, područje Srebrenice i uzimanje talaca maja i juna 1995.', istakao je Omerović.

Karadžić je optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada te uzimanje za taoce pripadnika Ujedinjenih naroda ('Plavi šljemovi') od 1992. do 1995. godine.

Kaynak: AA