Lübnan'da Eğitim Ve STK'ların Rolü Konferansı

Lübnan Birleşik Gençlik Projesi Kurucusu Türk hayırsever Nimer: 'Bir burs sadece bir hayatı değil bir aileyi değiştiriyor. Sonra topluma ümit veriyor ve örnek oluşturuyor'

Lübnan Birleşik Gençlik Projesi Kurucusu Türk hayırsever Melek Nimer, bir bursla bir hayatın değil bir ailenin değiştiğini bu değişimin de topluma ümit verdiğini ve örnek oluşturduğunu söyledi.

Lübnan’ın başkenti Beyrut'taki, Beyrut Amerikan Üniversitesinde, 'Lübnan'da Eğitim ve Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) Rolü' başlıklı konferans düzenlendi.

Filistinli öğrencilere burs sağlayan Türk hayırsever Nimer, konferansta Lübnan’daki Filistinlilerin eğitim koşullarını değerlendirdi.

Nimer, Filistinli gençlere mülteci kamplarının dışında da eğitim hakkı sunulması gerektiğini ve eğitim sayesinde gençlerin, ailelerine ve topluma örnek oluşturduğunu söyledi.

Kurucusu olduğu Lübnan Birleşik Gençlik Projesi isimli STK ile 6 yıl önce başladıkları eğitim programı sayesinde şu an 400 Filistinli öğrenciye Lübnan'da ve dünyadaki diğer üniversitelerde burs sağladıklarını anlatan Nimer, 'Bir burs sadece bir hayatı değil bir aileyi değiştiriyor. Sonra topluma umut oluyor ve örnek oluşturuyor' diye konuştu.

Programlarından 130 Filistinli öğrencinin mezun olduğuna işaret eden Nimer, 'Biz öğrencilerimizi sadece saygın üniversitelere gönderip başarılı olmalarını istemiyoruz. Öğrencilerimizden Filistinlilerin maruz kaldığı paradigmayı değiştirmelerini istiyoruz' dedi.

Lübnan'daki Filistinlilerin yüzde 40'ının ilköğretim görebildiğini ve sadece yüzde 4'ünün üniversiteden mezun olduğunu belirten Nimer, ülkedeki Filistinli mülteci kamplarında Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 69 okuldan sadece 9'unda ortaöğretim verildiğini dile getirdi.

Sayıları 7 milyon kişiye ulaşan Filistinlilerin en eski ve en kalabalık mülteci topluluğu olduğunu dile getiren Nimer, Lübnan'daki 12 mülteci kampında 400 bin Filistinlinin yaşam mücadelesi verdiğine değindi.

-Melek Nimer kimdir?

Filistinli bir ailenin gelini olarak 34 yıl önce Lübnan'a yerleşen Türk hayırsever Melek Nimer, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) kurucularından olan kayınpederi Rıfat Nimer'in desteğiyle başladığı yardım çalışmalarına 27 yıldır aralıksız devam ediyor.

Yaşlılar, çocuklar ve üniversite çağındaki gençler için çeşitli projeler yürüten Nimer’in kurduğu “Lübnan Birleşik Gençlik Projesi (Unite Lebanon Youth Project)' adlı sivil toplum kuruluşu Lübnan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye'de birçok Filistinli öğrenciyi tam burslu olarak okutuyor.

İsrail'in 1948'de kurulmasının ardından yaşanan Nekbe'den (büyük felaket) kaçan yüz binlerce Filistinli, Lübnan'a sığınmıştı. Birleşmiş Milletler verilerine göre, Lübnan'da 14 mülteci kampında 460 bin Filistinli yaşıyor.

Kaynak: AA