Uzman Psikiyatrist Yurdakul Açıklaması 'Kadına Şiddetin Temel Sorumlusu Toplumdur'

Uzman Psikiyatrist Sabri Yurdakul, kadınları şiddetten korumanın yolunun toplumun bakış açısını değiştirmekten geçtiğini söyledi.

Uzman Psikiyatrist Yurdakul Açıklaması 'Kadına Şiddetin Temel Sorumlusu Toplumdur'
Yurdakul, yaptığı açıklamada, kadına şiddeti tek tek bireyler işlese de temel suçlunun toplum olduğunu ifade ederek, "Şiddete karşı çıkmayan, ’Kızını dövmeyen dizini döver’, ’Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin’ şeklindeki atasözleriyle büyüyen bireylerin kadına şiddet uygulaması şaşırtıcı değildir. Aynı şekilde evde dayak yiyerek büyüyen çocuklar yetişkin olduklarında zayıf gördükleri kadınları hedef alarak şiddet uygulamaktadır. Çocukluğunda evde şiddete tanık olan çocuklar kendileri şiddet görmeseler de şiddete yatkın yetişmekte, büyüdüklerinde kendilerine güç yetiremeyen eşlerine şiddet uygulayabilmektedir" dedi.

’Dayak cennetten çıkmadır’ yaklaşımıyla aslında sadece kadınların değil, çocukların da şiddete maruz kaldıklarını ifade eden Yurdakul, şunları söyledi:

"Bu da şiddete yatkın bir toplum ortaya çıkarmaktadır. Her toplumda çocuklar ve kadınlar şiddete maruz kalabilmekle birlikte ama toplumun bakış açısı bunu onaylamadığında, şiddete tepki gösterip karşı çıkmaktadır. Öte yandan şiddeti makul bir baskı aracı gören, kadının sesini çıkarmasının aile içi düzeni bozacağını düşünen toplumlar ise şiddete katılmasalar da sessiz kalarak bir yerde suça ortak olmaktadırlar. Büyük oranda eşinden veya ailesindeki diğer erkeklerden şiddet gören kadının ekonomik zorluklar, çevre baskısı ya da çocukları nedeniyle evden ayrılamaması, ailesinin boşanıp geri gelmesini desteklememesi sonucunda kadın şiddet uygulayan eşinden uzaklaşamamakta ve şiddet görmeye devam etmektedir."

"Hiçbir şey dayağı ya da fiziksel şiddeti haklı çıkarmasa da, şiddet gören bir kadın duyduğunda insanların sordukları ilk soru ’Ne yapmış acaba?’ olmakta bu da şiddetin sürmesine neden olmaktadır" diyen Yurdakul, "Kadınlarımızı şiddetten korumak istiyorsak bunun yolu toplumun bakış açısını değiştirmek, kız çocuğu olsun erkek çocuğu olsun yetiştirirken şiddetten uzak bir aile ortamında yetiştirmek ve çocuklarımızın şiddet gösteren aile bireyini model almasını engellemektir. Ancak bunu yapabildiğimiz zaman şiddet gösteren bireylerin sayısı çok daha küçük sayılarda kalabilir ve yasal önlemler ile bu da ortadan kaldırılabilir. Yoksa her gün telin ederek bu şiddeti ortadan kaldırmak mümkün olmayacaktır" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: İHA