66. Berlin Film Festivali'ne Doğru

Festivalde 77 ülkeden 434 film gösterilecek.

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenecek 66. Uluslararası Film Festivali’nde (Berlinale) 77 ülkeden 434 filmin gösterileceği bildirildi.

Federal Basın ve Enformasyon Dairesi’nin salonunda Berlinale Direktörü Dieter Kosslick'in de katıldığı basın toplantısı ile 11-21 Şubat'ta yapılacak festivalin programı tanıtıldı.

Bu yıl yarışma bölümünde 23 filmin gösterileceği Berlinale’de 18 film 'Altın Ayı' ödülü için yarışacak.

Festival boyunca çeşitli kategorilerde 77 ülkeden 434 film gösterilecek.

Berlinale’de ilk gösterimi yapılacak filmler arasında 'Mavi Bisiklet', 'Genç Pehlivanlar' ve 'Rauf' da bulunuyor.

Ümit Köreken’in yönettiği 'Mavi bisiklet', Mete Gümürhan’ın 'Genç Pehlivanlar' ve Barış Kaya ile Soner Caner’in 'Rauf' filmleri 'Generation Kplus', Ahu Öztürk’ün 'Toz bezi' de Forum bölümünde yer alıyor.

- Jüri başkanı Meryl Streep

'Altın Ayı' ve 'Gümüş Ayı' ödülleri alacak filmleri belirleyecek jürinin başkanlığını ABD’li oyuncu Meryl Streep yapacak.

Yedi kişilik uluslararası jüride Alman oyuncu Lars Eidinger, İngiltere’den filim eleştirmeni Nick James, Fransız fotoğraf sanatçısı Brigitte Lacombe, İngiliz oyuncu Clive Owen, İtalyan oyuncu Alba Rohrwacher yer alıyor.

Berlinale Direktörü Kosslick, bu yıl ünlü yönetmen Spike Lee, oyuncular Jude Law, Julianne Moore ve George Clooney gibi birçok tanınmış ismin kırmızı halıdan yürüyeceğini kaydetti.

66. Berlin Film Festivali'nin açılışı bu yıl Joel ve Ethan Coen kardeşlerin 'Hail, Caesar!' filmiyle yapılacak.

Festivalde 'Altın Ayı' ve 'Gümüş Ayı' için yarışacak 19 film ise şöyle:

Almanya yapımı Anne Zohra Berrached’in '24 hafta', Almanya, Fransa ve İngiltere yapımı Vincent Perez’in 'Alone in Berlin', Fransa ve Almanya yapımı Isabelle Huppert’in 'L’avenir', Kanada’dan Denis Cote’nin 'Boris sans Beatrice', Portekiz’den Ivo Ferreira’nın 'Cartas da guerra', Çin’den Yang Chao’nun 'Chang Jiang Tu', Iran yapımı Mani Haghighi’nin 'Ejhdeha Vared Mishavad', İtalya ve Fransa yapımı Gianfranco Rosi’nin 'Fuocoammare', İngiltere ve ABD yapımı Colin Firth’in 'Genius', Filipinler ve Singapur yapımı Lav Diaz’ın 'Hele Sa Hiwagang Hapis', Tunus, Belçika ve Fransa yapımı Muhammed Ben Attia’nın 'Inhebbek Hedi', Danimarka, İsveç ve Hollanda yapımı Thomas Vinterberg’in 'Kollektivet', ABD’de Jeff Nichols’un 'Midnight Special', Fransa’dan Andre Techine’nin 'Quand on a 17 ans', Fransa ve Bosna Hersek yapımı Danis Tanovic’in 'Mort a Sarajevo', Fransa ve Meksika yapımı Rafi Pitts 'Soy Nero', Polonya ve İsveç yapımı Tomasz Wasilewski’nin 'United States of Love' ve ABD’den 'Zero Days'

Festivalde ödüller 20 Şubat'ta sahiplerini bulacak.
Kaynak: AA