Bakan Kaya Açıklaması 'Türkiye Olarak Bölgemizde Yaşanan Savaşlara Ve Terör Olaylarına Kayıtsız Kalamayız'

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü 6. Bakanlar Konferansında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, “Türkiye olarak bölgemizde yaşanan savaşlara ve terör olaylarına kayıtsız kalamayız. Çünkü burada mağdur olan kardeşlerimiz göç etmek zorunda kalıyor. Türkiye bu konuda sorumluluğunu bilmekte ve üzerine düşeni, fazlasıyla yerine getirmekte. Ancak dünya ülkeleri de üzerine düşeni hayata geçirmeli” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü 6. Bakanlar Konferansı Conrad Otel’de gerçekleştirildi.

Konferansa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş, Dr. Esra Albayrak, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve davetliler katıldı.

"Büyük ve onurlu direnişin en ön saflarında da kahraman kadınlarımız vardı"

Konferansta katılımcılara seslenen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi kadınların üstlendiği rolü anlattı. İslam dünyasının 1 Dünya Savaşı’ndan bu yana belki de çok ciddi sorunlar yumağıyla karşı karşıya olduğunu söyleyen Bakan Kaya, “Silahlı çatışmalar, iç savaşlar, çökmüş devletler nedeniyle birçok İslam ülkesinde huzur kalmamış durumda. Özellikle terör belası İslam dünyasının en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. DEAŞ gibi terör örgütlerinin yanı sıra PKK, PYD gibi diğer terör örgütleri kadın, çoluk çocuk demeden katliamlarına devam ediyor. 15 Temmuz gecesi FETÖ terör örgütünün silahlı darbe girişimine maruz kaldık. Hamd olsun Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu hain girişimi püskürttük. 15 Temmuz gecesi kadını, genci, çocuğu, yaşlısıyla millet olarak hain teröristlerin karşısına çıktık. Bu büyük ve onurlu direnişin en ön saflarında da kahraman kadınlarımız vardı. Eşleriyle, çocuklarıyla birlikte sokağa çıkan kadınlarımız vatan ve bayrak aşkının ne demek olduğunu bütün dünyaya gösterdiler. İslam İşbirliği Teşkilatımıza FETÖ’yü terör örgütü ilan ettiği ve dayanışmasını ortaya koyduğu için teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.

“Adalet duygusunun zayıfladığı toplumlarda kadın mağduriyetinin de arttığını görmekteyiz”

Bakan Kaya, “İslam İşbirliği teşkilatı kadın konseyi İslam İşbirliği teşkilatları üye ülkelerinde kadınların statülerinin yükseltilmesi için uygulanan politika ve programlar konusunda önemli bir rol oynayacaktır. Kadın konseyi ayrıca İslam İşbirliği Konferansı üye ülkelerin kadınların karşılaştığı sorunları ele almak Müslüman kadının İslam ülkelerinde sahip olduğu hakların anlatılması için önemli bir platform görevi görecektir. Ayrıca 13. İslam zirvesi konferansında nihai bildirisinde de kaydedildiği üzere tarih ve medeniyetimizin merkezinde kadın var. Kadın olmadan aileyi, aile olmadan bir toplumu ikame etmek mümkün olmaz. Güçlü aile yapıları oluşturma, güçlü toplumlar inşa etmek istiyorsak kadının sosyal statüsünü güçlendirmek zorundayız. Günümüzde kadının güçlü olduğu toplumlar modern çağın koşullarını da belirlemekte. İslam dünyasının son yüzyıllarda tartıştığı en önemli konuların başında muasırlaşma meselesi gelmekte. Bu meselenin öznesi de yine kadın. Batıda değişimin merkezine alınan kadın değişimin bir parçası haline getirilmiş madden güçlendirilmiştir. Kadın erkek fırsat eşitliğini besleyen en önemli unsur adalet duygusudur. Adalet duygusunun zayıfladığı toplumlarda kadın mağduriyetinin de arttığını görmekteyiz” şeklinde konuştu.

Türkiye olarak bölgemizde yaşanan savaşlara ve terör olaylarına kayıtsız kalamayız”

Bakan Kaya, “Bizler İslam toplumları olarak kendi hafızamızı yeniden kurmak, sahip olduğumuz inanç ve değerlerimizi koruyarak bilim ve teknolojide, ekonomide, siyasette, evde, okulda, hayatın her alnında kadını güçlü kılan uygulamaları yaygın hale getirmek zorundayız. Ayrımcılığa karşı atılan adımları güçlendirdik, kadınların hak ve fırsatlardan eşit şekilde yararlanmasını desteklemek üzere geliştirilen geçici önlem politikalarına imkan tanıyan düzenlemeler yaptık. Ülkemizin en üst politika belgesi olan 10’uncu kalkınma planında kadın erkek fırsat eşitliğini amaçlayan politikalar ile aileyle birlikte kadın haklarına odaklanılan ayrı bir başlık altında ele çaldık. Kadınların iş ve aile yaşamının uyumlaştırılması amacıyla memurlar için doğuma bağlı yarı zamanlı çalışma hakkı analık izninin bitiminde itibaren analık hakkının birinci çocuk için 2, ikinci çocuk için dört 3 ve daha fazla çocuk için 6 ay engelli olması durumunda 12 ay sürüyle ücretli ayrı zamanlı çalışma hakkı şeklinde uygulanacak. Organize sanayi bölgelerinde kreşler açılması, yoksul ailelere kreş yardımı yapılması, kış çocuklarının eğitimini desteklemek amacıyla şartlı eğitim yardımı, normal doğumu teşvik etmek için şartlı sağlık yardımı programını uyguluyoruz. Bugün 292 bin kadınımıza aylık 250 TL düzenli nakdi desteğe kavuşturduk. Eşi yada oğlu askere gittiği için gelirden mahrum kalan 100 bin asker ailesine de 250 TL tutarında düzenli nakdi yardım yapmaktayız. Son yıllarda kadın istihdamı alnında yürüttüğümüz etkin politikalar ve yürütülen projeler sayesinde kadınların iş gücüne katılımda ve istihdamında da önemli adımlar gerçekleşti. Kalkınmada kadının rolünün arttırılması kuşkusuz güven ve istikrara dayalı toplumun güçlü bir şekilde inşasıyla mümkün olur. Türkiye olarak bölgemizde yaşanan savaşlara ve terör olaylarına kayıtsız kalamayız. Çünkü burada mağdur olan kardeşlerimiz göç etmek zorunda kalıyor. Biz de açık kapı politikasıyla 3 milyon Suriyeli kardeşimizi misafir ediyoruz. Suriyeli kadın ve çocuklarımıza ekonomi ve psikolojik destek veriyoruz. Türkiye bu konuda sorumluluğunu bilmekte ve üzerine düşeni, fazlasıyla yerine getirmekte. Ancak dünya ülkeleri de üzerine düşeni hayata geçirmeli” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA