3. Sultandağı Ulusal Meyvecilik, Arıcılık, Hayvancılık Ve Tarım Günleri

Afyonkarahisar Valisi Aziz Yıldırım, 'Üzerine dikecek olduğumuz bir meyve fidanı bize daha çok gelir getirebiliyor. Bir tüketici olarak da belirtmek isterim ki, eski ağaçları yeni fidanlarla değiştirirken, tadını aldığımız ve sevdiğimiz Sultandağı Kirazı'nın tadını bozmamız lazım.' dedi.

Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde 3. Sultandağı Ulusal Meyvecilik, Arıcılık, Hayvancılık ve Tarım Günleri başladı.

Sultandağı Kaymakamlığı, Sultandağı Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Sultandağı Meslek Yüksek Okulu tarafından desteklenen etkinliğin açılış programı Sultandağı Çok Amaçlı Salonu'nda düzenlendi.

Açılışta konuşan Afyonkarahisar Valisi Yıldırım, Sultandağı'nın Türkiye'nin önemli meyvecilik bölgesi olduğunu belirterek, bu tar fuar ve organizasyonların üreticinin, alıcı ve ihracatçı firmalarla bir araya gelmesi, teknik ve donanım ekipmanlarının temin edilmesi için fırsatlar yarattığını söyledi.

Sultandağı'nda yıllardan beri kiraz, vişne ve çok sayıda meyve üretildiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

'Yaşlanan kiraz ağaçları yenileri ile değiştiriliyor. Teknoloji gelişiyor. Artık küçük bir bahçeden çok fazla ürün alabilmek mümkün hale geldi. Üzerine dikecek olduğumuz bir meyve fidanı bize daha çok gelir getirebiliyor. Bir tüketici olarak da belirtmek isterim ki, eski ağaçları yeni fidanlarla değiştirirken, tadını aldığımız ve sevdiğimiz Sultandağı Kirazının tadını bozmamız lazım. Öyle fidanlar dikmeliyiz ki buralara, bizim Sultandağı'nda yediğimiz kirazın tadı hiç değişmemiş olsun. Sultandağı'nın Çin'e ihraç edilmesi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bunun gerçekleşmesi kiraz üreticimize önemli gelir kaynağı olacaktır.'

Sultandağı Kiraz Kooperatifi ve Sultandağı Belediye Başkanı Osman Acar ise, Sultandağı ve bölgesinin Türkiye kiraz üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu, kiraz ihracatının ise yüzde 30'unu karşıladığını dile getirdi.

Sultandağı'nın meyveciliği ve hububat üretimi ile Afyonkarahisar'ın tarım deposu niteliğinde olduğunu belirten Acar, şöyle konuştu:

'Kirazımızın Çin'e ihraç edilmesi ile ilgili çok güzel gelişmeler var. Çin ile gıda anlaşması imzalandı. Ancak iki ülke arası gıda güvenliği konusunda bazı teknik konular var, onlar da çözülmek üzere. Bunların tamamlanmasının ardından umuyoruz ki, Çin'e göndermeye başlayacağız. Geçmiş dönemlerde vişne para kazandırmadığı için üreticiler vişne ağaçlarını söktü. Ağaçları yetiştirmek kolay olmuyor. Aynı olayları kiraz üretiminde yaşamak istemiyoruz. Biz bu kirazı birinci kalite 30-40 ton üretiyoruz. Ama son iki yıldır kiraz konusunda maliyetimizi alamıyoruz.'

Konuşmaların ardından Vali Yıldırım ve protokol üyeleri, stantları gezdi.

3. Sultandağı Ulusal Meyvecilik, Arıcılık, Hayvancılık ve Tarım Günleri, 13 Kasım günü sona erecek.

Kaynak: AA