Vali Çelik Açıklaması 'Geçmişten Gelen Kültürümüze Sahip Çıkarak, Birbirimize Destek Olmalıyız'

121 yıl önce Balkanlardan Anadolu’ya getirdikleri pancar tohumlarını eken Seyitgazi ilçesinin İdrisyayla Mahallesi sakinleri, geleneksel hale getirdikleri pancar pekmezi şenliğinde bir araya geldiler.

Vali Çelik Açıklaması 'Geçmişten Gelen Kültürümüze Sahip Çıkarak, Birbirimize Destek Olmalıyız'
Düzenlenen şenliğe, Vali Azmi Çelik ve eşi Emel Çelik, Seyitgazi Kaymakamı Ertuğrul Avcı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Şennur Azade, davetliler ve köy halkı katıldı.

"Geçmişten gelen zengin bir kültürümüz var" diyen Vali Çelik, "Bu kültürümüze sahip çıkarak, biribirimize her zaman destek olmalıyız" ifadesini kullandı. Pekmezin hazırlık ve yapım aşamalarını eşi Emel Çelik ile dikkatlice izleyen Vali Çelik, "Bu güzel bir dayanışma örneğidir. İnsanların bir araya gelerek, hazırladıkları pekmezi şenlik havasına büründürmesi, geçmişten gelen kültürel değerlerine sahip çıkmaları takdir edilecek bir davranıştır. Bizde bu güzel birlikteliğe ortak olmak için buraya geldik" dedi.

Köy halkı tarafından sergilenen yöresel oyunlara da eşlik eden Vali Çelik, kültürel değerlerin tanıtılması noktasında, bir diğer adı "Macın Şenliği" olan etkinliğin, Somut Olmayan Kültürel Varlıklar listesinde yer almasını istedi. Her yıl düzenlenen etkinliğin artık geleneksel hal aldığını dile getiren Vali Çelik, Anadolu insanının yaptığı en eski gıda maddelerinden biri olan pekmezin, kanı temzilediğini, kışın ise vücudun dostu ve koruyucusu olduğunu bildirdi.

Vali Çelik’i ve eşi Emel Çelik’i aralarında görmekten büyük mutluluk duyduklarını söyleyen İdrisyayla Mahalle Muhtarı Mehmet Üstü de, geçmişten gelen kültürlerine sahip çıktıklarını ve bu birlikteliklerini devam ettirerek, gelecek kuşaklara aktarmak istediklerini kaydetti.

Daha sonra geçen yıl düzenlenen şenlikte çekilen fotoğrafların sergisini gezen Vali Çelik ve eşi Emel Çelik, ardından İdrisyayla Mahalle halkıyla vedalaşarak şenlik alanından ayrıldı.
Kaynak: İHA