Giovanni Scognamillo Son Yolculuğuna Uğurlandı

Scognamillo için Feriköy'deki Latin Katolik Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlendi.

'Türk sinemasının yaşayan tarihi' olarak bilinen yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen ve çevirmen Giovanni Scognamillo'nun cenazesi toprağa verildi.

Solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybeden Scognamillo için Feriköy'deki Latin Katolik Kilisesi'nde cenaze töreni düzenlendi.

Törene, Scognamillo'nun yakınları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, yapımcı Türker İnanoğlu, oyuncular Gülşen Bubikoğlu, Suna Selen ve Nihal Koldaş da katıldı.

Scognamillo'nun cenazesi, törenin ardından, kilisenin de içinde bulunduğu Latin Katolik Kabristanı'ndaki aile mezarlığında toprağa verildi.

Scognamillo'nun kızı Alessandra Scognamillo, damadı ve torunları, defin sonrası taziyeleri kabul etti.

- 'Türk sinemasının hafızasıydı'

Giovanni Scognamillo'nun yaklaşık 25 yıldır asistanlığını yapan Nalan Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son anlarına kadar Scognamillo'nun yanında olduğunu ve Türk sinemasının çok değerli bir insanı kaybettiğini söyledi.

Scognamillo'nun, yazdığı eserlerle herkesin gönlünü fethettiğini belirten Söylemez, 'Hep dışarı çıkmak, yürümek, dolaşmak istiyordu. Hastalığı kabullenememişti aslında. Çok güçlü bir insandı. Hastalık ona göre değildi. Özellikle son 3 yıldır rahatsızlıkları onu çok yordu.' diye konuştu.

Oyuncu Gülşen Bubikoğlu da Scognamillo'nun kendisi üzerinde çok emeği olduğunu ve onu, ailenin bir ferdi gibi çok sevdiklerini dile getirdi.

Scognamillo'nun son zamanlarda çok sıkıntılı olduğunu aktaran Bubikoğlu, 'Ruhu, mücadeleci gücüyle hala çok gençti. Yazdığı kitaplar, yaptığı işler herkesin yapacağı şeyler değil. Büyük bir çınar devrildi.' dedi.

Oyuncu Suna Selen ise çok üzgün olduğunun altını çizerek, Scognamillo'nun çok değerli insan ve büyük bir sinemacı olduğunu kaydetti.

Selen, Scognamillo ile sık sık karşılaştıklarını anlatarak, 'Bir yerde, Türk sinemasının hafızasıydı. Son olarak Büyükada'da gördüğümde tekerlekli sandalyedeydi. Türk sineması için anılacak isimlerin başında geliyordu.' ifadelerini kullandı.

Yapımcı ve yönetmen Dilek İçinsel de uzun yıllar Scognamillo ile çalıştıklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

'Biz, 1988 yılında, TRT'de 'Yakın Plan Yeşilçam' diye bir program yapmaya başladık. O da programın danışmanlığı yapmıştı. Çok genç bir akıl, çok çağdaş bir bakış ve çok derin düşünceli biriydi. Kültürleri, sinemayı, edebiyatı, tarihi ve dinler tarihini çok iyi bilen biriydi. Çok güler yüzlü, pozitif ama aynı zamanda gerçekçiydi. İstanbul'a çok bağlı biriydi. Bir İstanbul beyefendisiydi.'
Kaynak: AA