ABD Ve İngiltere İstihbaratlarının İsrail'i İzlediği Öne Sürüldü

'Anarchist' adı verilen izleme programının, İsrail insansız hava araçları ve savaş uçaklarının kaydettiği görüntüleri ele geçirdiği ve bu görüntülerde füze taşıyan insansız hava araçlarının kullanıldığının tespit edildiği kaydedildi.

ABD ve İngiltere'nin Güney Kıbrıs merkezli izleme programıyla İsrail'in insansız hava araçları ve savaş uçaklarının kaydettiği görüntüleri ele geçirdiği iddia edildi.

The Intercept haber sitesinde yer alan ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) eski sistem analisti Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelere dayandırılan haberde, ABD ve İngiltere tarafından ortak yürütülen 'Anarchist' kod adlı programda, Güney Kıbrıs'taki Trodos dağı kullanılarak İsrail'in askeri faaliyetlerinin gözlendiği savunuldu.

Bu programla İsrail'in insansız hava araçları ve savaş uçaklarının görüntülerinin ele geçirildiği ve 2008'de Gazze'ye düzenlenen operasyonun bu şekilde izlendiği kaydedildi.

Haberde yer alan diğer bir ayrıntı ise İsrail'in varlığını teyit etmediği silahlı insansız hava araçlarını kullanması. Sızdırılan bilgiler arasında füze taşıyabilen insansız hava araçlarının görüntüleri de bulunuyor.

Güney Kıbrıs'taki noktadan tüm bölgenin gözetlenebileceği ancak programın ana hedefinin İsrail'in insansız hava araçları faaliyetleri olduğu savunuldu.

Sitedeki haberde, programın ABD ile İsrail arasındaki ilişkilerde yaşanan sorunları ve ABD'nin, 'İsrail'in insansız hava aracı programıyla bölgede istikrarsızlığa neden olabileceği' endişesi taşıdığını gösterdiği öne sürüldü.
Kaynak: AA