Çin İle Cibuti Arasında Serbest Bölge Anlaşması

Çin ile Cibuti arasında üç ayrı ekonomik işbirliği anlaşması imzalandı.

Çin ile Cibuti arasında 'serbest bölge' anlaşmasını da kapsayan üç ayrı ekonomik işbirliği anlaşması imzalandığı bildirildi.

Cibuti Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, iki ülke arasında üç ekonomik işbirliği anlaşması imzalandığı ifade edilerek, anlaşmalara ilişkin şu bilgilere yer verildi:

'Afrika'nın en büyüğü olacak 48 kilometre alanı kapsayan serbest ticaret anlaşması, ülke gelişimine katkı sağlaması için Çin bankalarının hızlı girişine izin veren yasal çerçevenin geliştirilmesi ve iki ülkenin iş dünyası arasında bilgi değişimi merkezinin kurulması anlaşması.'

Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh'in bu anlaşmaların önemine vurgu yaptığı kaydedilen açıklamada, Guelleh'in anlaşmaların Çin ile Cibuti ve Çin ile Afrika arasındaki ticaret hacmini, ekonomik işbirliğini güçlendirmek için önemli olduğunu belirttiği ifade edildi.

Çin Halk Cumhuriyeti ayrıca kendi ülkesi dışındaki ilk askeri üssünü Afrika kıtasının doğusundaki stratejik konumuyla dikkatleri çeken Cibuti'ye kurmayı planlıyor.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, geçen ay yaptığı açıklamada, Çin'in Cibuti'de askeri üs kurmak istediğini doğrulamıştı.

Vu Çien'in açıklamasının ardından Cibuti makamları da Çin ile aralarında görüşmelerin sürdüğünü dile getirmeye başladı.

Kaynak: AA