Ukrayna'nın birinci gündemi Kırım'ı geri almak

Kırım'ın Rusya'dan geri alınması için girişimlerde bulunan Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, 'bu bizim birinci gündemimiz' dedi.

Ukrayna'nın birinci gündemi Kırım'ı geri almak
Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Kırım'ın Rusya'nın egemenliğinden kurtarılması için yeni bir uluslararası mekanizma önerdi.

Poroşenko, yılın ilk basın toplantısında yaptığı konuşmada, Kırım'ın Rusya'dan kurtarılması için önerdiği Cenevre Plus isimli mekanizmada AB üyesi ülkeler, ABD ve Budapeşte Memorandumuna imza atan ülkelerin yer alması gerektiğini savundu.

Ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donetsk ve Lugansk bölgesinin Ukrayna'nın egemenliğine geçeceğini bildiren Poroşenko, 'En uygun format Cenevre Plus'tur. Donbas ve Kırım'ın geri alınması siyasi ve diplomatik yollarla uluslararası hukukun uygulanması ile gerçekleşebilir' dedi.

RUSYA SALDIRGANLIĞININ BEDELİNİ ÖDÜYOR

Ukrayna'nın, egemenlik mücadelesinde geçen yıl 177 ülkenin desteğini aldığını hatırlatan Poroşenko, 28 Avrupa Birliği üyesi ülkenin de Rusya'nın Ukrayna'ya karşı saldırgan politikaları ve Minsk Anlaşması'nın şartlarını yerine getirmemesinden dolayı yaptırım kararı aldığını dile getirdi. Bu kararın alınmasında Ukrayna yönetiminin de büyük rol oynadığını ifade eden Poroşenko, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırganlığının kendisine pahalıya mal olduğunu ifade ederek, 'Rusya, saldırganlığının bedelini her geçen gün daha da derinleşen ekonomik krizle ödüyor' ifadesini kullandı.

KIRIM'IN GERİ ALINMASI GÜNDEMİN BİRİNCİ SIRASINDA


Kırım'ın işgalden kurtarılması için yeni bir uluslararası mekanizma kurulmasını öneren Poroşenko, 'Kırım'ın geri alınması mücadelesi gündemin birinci sırasında yer almaktadır. Ve biz yarımadanın işgalden kurtarılması için yeni bir uluslararası mekanizmanın oluşturulmasını öneriyoruz. Bence, en uygun format Cenevre Plus. Bu da Avrupa Birliği üyesi ortaklarımızın ABD'nin ve Budapeşte memorandumuna imza atan ülkelerin katılımı ile gerçekleşebilir. Donbas ve Kırım'ın geri alınması gibi meseleler siyasi ve diplomatik yollarla uluslararası hukuk ile gerçekleşebilir' şeklinde konuştu.

ÜÇLÜ TEMAS GRUBU'NUN RUS TEMSİLCİSİ İLE GÖRÜŞMESİ


Üçlü Temas Grubu'nun Rus Temsilcisi Boris Grızlov ile görüşmesi konusuna da açıklık getiren Poroşenko, Rusya'da ve Donbas'ta tutuklu bulunan Ukraynalı politikacı Savçenko ve Sentsova'nın, diğer esirlerin Ukrayna'ya geri getirilmesi ve Ukrayna'ya yönelik saldırıların durması için kiminle görüşmek gerekirse görüşmeye devam edeceğini söyledi.

Elinde gösterdiği grafikle Ukrayna'nın Minsk Anlaşması'na uyduğunu söyleyen Poroşenko, ülkenin doğusundaki problemi çözmek için seçimlerin Ukrayna yasalarına uygun yapılmasının gerekliliğine dikkati çekti. Poroşenko, bunun da ancak Ukrayna'daki siyasi partilerin bu seçimlerde yer alması, Ukrayna medyasının seçimleri takip etmesi ve bölgeyi terk etmek zorunda kalan seçmenlerin oy kullanabilmesi ile mümkün olabileceğini kaydetti.

Rusya'nın da desteğiyle ayrılıkçıların ateşkesi sık sık ihlal ettiğini söyleyen Poroşenko, bunu ispatlayan kanıtların ellerinde olduğunu belirterek, 'Elimizde, Ukrayna sınırında Rusya'nın gelişmiş askeri teknik cihazları ve Rus birliklerinin olduğuna dair uydu görüntüleri ve video çekimlerinden oluşan deliller var' dedi.

KIRIM UKRAYNA'YA GEÇERSE YARIMADAYA ELEKTRİK VERİRİZ


Poroşenko, Kırım yarımadasındaki elektrik kesintisiyle ilgili bir soruya da cevaben, 'Kırım yarımadasına elektrik vermeye hazırız ancak Kırım'ın egemenliğinin Ukrayna'ya geçmesi halinde bu mümkündür' ifadesini kullandı.

Minsk-3 Anlaşması'nın gündemde olmadığına dikkati çeken Poroşenko, 'Ancak Minsk Anlaşması'nın uygulanması ve yerine getirilmesinde Rusya'nın tehditi var. Biz yaptırımlarla ilgili pazarlık yapmıyoruz. Rus halkı ve Rusya için kötülük yapmak istemiyoruz. Biz toprak bütünlüğümüzü ve egemenliğimizi sağlamak istiyoruz. Minsk Anlaşması da tam bunun için yapıldı” şeklinde konuştu.