Mehmet Emin Birpınar Saraybosna'nın Fahri Vatandaşı Oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Saraybosna Kantonu'nun fahri vatandaşı oldu.

Saraybosna Kantonu Günleri dolayısıyla Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Halk Tiyatrosu'nda düzenlenen törende, Saraybosna Kantonu Meclisi'nce alınan kararla, Saraybosna Kantonu çocuklarına yardım, ayrıca demokrasi, dayanışma ve insanlık prensiplerinde uluslararası işbirliği ve ilişkilerine verdiği katkılarından dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Birpınara, Saraybosna Kantonu Fahri Vatandaşlık Belgesi verildi.

Törene, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, Saraybosna Kantonu Başbakanı Elmedin Konakoviç, Meclis Başkanı Seyo Bukva, Saraybosna Büyükşehir Belediye Başkanı İvo Komşiç, diğer davetliler ve çok sayıda Saraybosnalı katıldı.

Birpınar, ödül almasının ardından yaptığı açıklamada, Saraybosna Kantonu'nun fahri vatandaşı olmaktan dolayı mutlu olduğunu ve gurur duyduğunu söyledi.

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç'in bir sözü ile konuşmasına başlayan Birpınar, "'Hiç kimse intikam peşinde koşmamalı, sadece adaleti aramalı. Çünkü intikam sonu olmayan kötülüklerin kapısını açar, geçmişi unutmayın ama onuna da yaşamayın'. Aliya İzzetbegoviç bu sözleriyle dünyaya büyük bir insanlık dersi vermiştir" diye konuştu.

Bosna Hersek'te 1992 ile 1995 yılları arasında yaşanan savaşa da değinen Birpınar, Bosna'nın da, Boşnakların da savaşı kaybetmediğini, kaybedenin insanlık olduğunu ifade etti.

Bosnalıların tam aksine kazandığını ve başta Avrupa olmak üzere, modern dünyanın insanlık dışı bu katliama nasıl sessiz kaldığını bütün dünyaya göstermiş olduğunu anımsatan Birpınar, Boşnakların en yüksek mertebe olan şehitlik mertebesine kavuştuğunu dile getirdi. Birpınar, şöyle devam etti:

"Ben de dedeleri Travnik bölgesinden Konya'ya yerleşmiş bir annenin evladıyım. Türkiye ile Bosna arasında bir fark görmüyorum. Türk milleti de görmüyor. Bugüne kadar Bosnalı gençlere, yetimlere yardım etmek için elimden geleni yaptım, yapmaya da devam edeceğim. Bunu da bir iyilik değil, atalarıma ve size olan borcumuzu ödemek için yapacağım. Bosna ve Bosnalılar için ne yapsak eksik kalır. Ben Bosnalı gençlerin, yetimlerin abisi, babası, amcası, dayısı olmaktan gurur duyuyorum. Bana verilen bu ödülü ve fahri vatandaş belgesini ömrüm boyunca gururla yüreğimde taşıyacağım."

Kaynak: AA