Vali Düzgün, Şed Kuşatma Töreni'nde Yılın Ahisi'ne Kaftanını Giydirdi

Vali Orhan Düzgün, Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen Şed Kuşatma Töreni’ne katılarak Yılın Ahisi’ne kaftanını giydirdi.

Vali Düzgün, Şed Kuşatma Töreni'nde Yılın Ahisi'ne Kaftanını Giydirdi
Kadir Has Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen törene Vali Düzgün’ün yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Talas Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ahmet Övüç, Kayseri Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Mustafa Alan ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Düzgün, burada yaptığı konuşmada, Ahi Evran’ın Kayseri topraklarından çıkmış olmasının ve ahilik prensiplerinin bu topraklarda neşvü nema bulmasının Kayseri adına gurur verici olduğunu söyledi.



Ahilik Teşkilatı’nın pek çok prensibi olduğunu hatırlatan Vali Düzgün, en önemli prensiplerinden birinin de ustanın çırağını ve kalfasını yetiştirirken kazancının birini kendine, diğerini de “zaviye”ye yani eğitime ayırdığını belirterek, günümüzde bu prensibin Kayseri’de üst düzeyde yaşatıldığını ifade ederek, günümüzde hayırseverlik müessesesi ile yaşatılan bu prensibin memnuniyetini yaşadığını belirtti.

Vali Düzgün, Kayseri’nin hayırseverlik konusunda diğer illere öncü ve örnek olduğunu kaydederek, hayırseverlere tebriklerini iletti.

Ahiliğin prensiplerinin sadece ticari hayatı kapsamadığını, sosyal ve aile hayatında da bir takım kuralları belirlediğini anlatan Vali Düzgün, günümüzde Ahi Evran ve hanımı Fatma Bacı’nın nasihatleri ve prensiplerinin benimsenmesiyle mutluluğun ve huzurun yakalanabileceğinin altını çizdi.

Vali Düzgün, Esnaf Odalarının, Ticaret ve Sanayi Odalarının, hatta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Ahilik Teşkilatı’nın devamı niteliğinde olduğunu belirterek, “Ahilik prensiplerinin gençlerimize, esnafımıza daha iyi benimsetilmesi konusunda Milli Eğitim Teşkilatımızla beraber bir eğitim, ders konusu haline getirilmesinde çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Vali Düzgün, koşullar değişse de Ahilik prensiplerinin yaşatılmasının önemine değinerek, şunları söyledi:

“Bu sene, ‘Yılın Ahisi’ seçilen Mustafa Dinçel büyüğümüzü de tebrik ediyorum. Kendisi saatçilik işiyle uğraşıyor. Eskiden Kayseri’de ticaret denilince Camii Kebir esnafı vardı. Buradaki esnaflar kendi aralarında daha dostça, samimi ilişkiler içindeydiler. Bazen yemeklerini beraber yerler, akşamları, sabahları dükkânlarını beraber açarlar, kapatırlardı. Ama gelişen koşullara göre Kayseri’de de dünya ekonomik hayatına ayak uydurmamız, mutlaka bazı gelişmeleri takip etmemiz gerekiyor. Daha önce mütevazı dükkânlar varken, bugün alışveriş merkezleri var. Ama önemli olan geçmişteki ahilik kültürünün, ahilik ahlakını bugün açmış olduğumuz işyerlerine taşımak, oralarda yaşatmaktır.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, Kayseri’de yapılan kazılarda Türkiye’nin dünyadaki ilk fuar alanının, dünyadaki ilk senet ve borç evrakının ve ilk ortaklık anlaşmasıyla ilgili tabletlerin çıkarıldığını ifade ederek, Kayseri’de genlere işleyen altı bin yıllık müteşebbis ruhun olduğunu belirtti.

KESOB Başkanı Ahmet Övüç de Ahilik Haftası kutlamalarından bahsederek, Ahilikle ilgili şu tanımı yaptı: “Ahilik Teşkilatı hem sosyal, hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı bir ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı ahlaki değerleri ön palana çıkartan bir esnaf teşkilatının adıdır.”

Konuşmaların ardından Vali Düzgün, Başkan Çelik ile birlikte Ahilik Haftası Kutlama Komitesi tarafından “Yılın Ahisi” seçilen Mustafa Dinçel’e kaftanını giydirerek, ödülünü verdi.

Şed Kuşatma Töreni’nin ardından misafirlere ahilik helvası dağıtıldı.
Kaynak: İHA