Ceylanpınarlıların Tapu Sorunu Çözülüyor

Ceylanpınar'da Hazineye ait taşınmazlar üzerindeki ev, iş yeri ve diğer yapıların mülkiyet hakkı, hak sahiplerine devredilecek.

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı üzerinde AK Parti ve CHP, Ceylanpınarlıların tapu sorununu çözüme kavuşturacak önerge verdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik önergeye katıldığını belirterek, "Kurulduğundan beri tapusu olmayan Ceylanpınar'ın kaderi değişiyor ve Ceylanpınarlılar tapularına kavuşacaklar. Katkı sunan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, geçtiğimiz günlerde kabul edilen "torba kanun"da kömür havzası üzerinde taşınmazı bulunan Zonguldaklıların sorununun CHP'nin önergesiyle çözüldüğünü, Ceylanpınar için de aynı adımın atılmasından memnuniyet duyduklarını söyledi.

Ceylanpınar'da vatandaşların kullandığı taşınmazların tapusunun belli bir bedelle verileceğini anlatan Hamzaçebi, "Vatandaşın ödeyemeyeceği bir rakam ortaya çıkarsa sorun olur" diye konuştu.

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkerim Gök de önemli bir sorunun çözüldüğünü ifade ederek, "Artık, 'Göçerler sorununu çözeceğim' diyecek birilerinin siyasette suistimal alanları ortadan kalktı bu akşam" dedi.

Siyasi parti gruplarına teşekkür eden Gök, "Bu andan itibaren hepinizi Ceylanpınarlı, fahri hemşehrim olarak görüyorum" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, önergeleri olumlu değerlendirdiklerini belirterek, taşınmazların devrinde belediyenin aracı olmaktan çıkarılmasını doğru bulduklarını ifade etti.

- "Sorunlar AK Parti tarafından çözülüyor"
Tekrar söz alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, sorunun çözümü için 4 yıldır tüm yerel dinamiklerle mücadele ettiklerini söyledi.

Sorunun yerel yönetim boyutuyla değil, kadastro boyutuyla giderilmesinde sakınca görmediklerini dile getiren Çelik, konuya siyaseten bakmadıklarını vurguladı.
Düzenlemenin iktidar ve muhalefetin ortak çabasıyla olgunlaştırıldığını anlatan Çelik, "Ben 30 yıldır siyasetteyim. İlle de bir şey söylemek gerekiyorsa 100 yıldır çözülemeyen sorunlar, 13 yılda AK Parti iktidarı tarafından çözülüyor. Bu hakkı da teslim edelim. Aksi takdirde 'kimler geldi, kimler geçti' diye sorulur" ifadesini kullandı.
- Satış şartları
Ceylanpınar'ın belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan ve tapuda Hazine adına tescilli olan taşınmazlar ile tescil harici bırakılan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler önce Hazine adına tescil edilecek. Taşınmazı kullananlar satın almak için başvuran ve ilçe mal müdürlüğünce belirlenen satış bedelini dava konusu etmeksizin kabul edenler hak sahibi sayılacak.
Taşınmazlardan imar planında kamu hizmetlerine ayrılanlarla fiilen kamu hizmetlerinde kullanılanlar hariç hak sahiplerine satışında sakınca bulunmayanlar, kadastro işlemlerinin kesinleşmesinden itibaren iki yıl içinde başvurulması halinde hak sahiplerine harca esas değeri üzerinden satılacak.
Bu taşınmazlardan müstakil parsel olarak satılması mümkün olmayanlar paylı olarak, üzerinde çok katlı bina bulunan taşınmazlar ise kat irtifakı/mülkiyeti tesisi suretiyle, bunun mümkün olmaması halinde ise paylı olarak hak sahiplerine satılacak. Satıştan dolayı hak sahiplerinden kadastro harcı dışında bedel alınmayacak.

Kaynak: AA