Medikal Estetikte Bilinçsiz Lazer Uygulamalarına Dikkat

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Gül Fennibilek, Türkiye’de medikal estetik alanında kullanılan lazer uygulamalarında ciddi bilgi ve uygulama kirliliği yaşandığına dikkat çekti.

Medikal Estetikte Bilinçsiz Lazer Uygulamalarına Dikkat

Dr. Fennibilek, 50 yılı aşkın süredir lazerin tıp alanında kullanıldığını belirterek, günümüzde ise lazerin en çok medikal estetikte yaygınlaştığını söyledi.

Lazer cihazlarının başta epilasyon olmak üzere, damar, cilt yenileme, leke tedavisi, yara izi ve akne tedavileri gibi alanlarda yoğun ve etkin bir şekilde başarıyla kullanıldığını ifade eden Medikal Estetik Uzmanı Doktor Gül Fennibilek şöyle konuştu:
“Tüm bu tedavilerin içinde lazerin en yaygın kullanıldığı epilasyon, günümüzde neredeyse her insanın ihtiyaç duyduğu bir uygulama haline dönüştü. Lazer epilasyon tedavisi ciddi ele alınması gereken bir tedavidir ve mutlaka doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Çünkü lazer epilasyon, sadece cilt yüzeyinden yapılıyor gibi görünmesine rağmen, cildin alt epidermis tabakasında da, ısı oluşturan bir yöntemdir. Dolayısıyla cilt ve kıl yapısını iyi tanımlamak ve bu doğrultuda lazer parametrelerini doğru ayarlayarak uygulamak gerekir. Aksi takdirde ciltte geri dönüşü olmayan yanık ve tahribatlar oluşturabilir.”

"LAZER EPİLASYON KONUNUN UZMANI DOKTOR GÖZETİMİNDE YAPILMALI"
Doktor Fennibilek, lazer epilasyonda bir başka önemli sorunun ise lazerin yanlış uygulandığı bazı durumlarda, beklentinin tersine kılların azalması yerine artması olduğuna dikkat çekti.

“Ülkemizde ne yazık ki ticari kaygılar uğruna, lazer epilasyon uygulamaları, bilinçsiz ve tecrübesiz kişiler tarafından yapılmaya başladı” diye konuşan Fennibilek şunları söyledi:
“Günümüzde artık lazer, çoğunlukla bilinçsiz ve tecrübesizce sadece ticari amaçla yaygın bir şekilde kullanılmakta. Bu tip ticari işletmelerin denetimi yeterince yapılmamaktadır. Ve bunun sonucu olarak da çok sık olarak hastalarımızda yanıklar, cilt tahribatları artmaya ve yayılmış kıl problemleri ile karşılaşmaya başladık. Bu durum biz doktorların sık sık karşısına çıkıyor. Bilinçsizce yapılmış bir lazer epilasyon mağduru hastanın kliniğimize gelerek (fiyatı uygun diye yaptırdığım lazer epilasyon beni bu hale getirdi) ifadesiyle karşılaşıyoruz.”
Lazer epilasyon uygulamalarının yanı sıra, yanlış uygulama mağduru hastaları da tedavi etmek zorunda kaldıklarını ifade eden Medikal Estetik Uzmanı Dr. Gül Fennibilek, bir başka soruna daha dikkat çekti.

"LAZER EPİLASYONDA BİTME GARANTİSİ VERİLEMEZ"
Yine bilinçsiz ve ticari kaygıları ön planda tutan kuruluşların sıklıkla yaptıkları “Bitme garantili Epilasyon” kampanyalarının Çukurova Bölgesi'nde özellikle de Adana'da pek çok kişiyi mağdur ettiğini bildiren Doktor Gül Fennibilek, lazer epilasyonda bitme garantisinin verilemeyeceğini kaydetti.

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Fennibilek, konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü :
“Şu konunun herkes tarafından bilinmesi gerekir ki, lazer epilasyonda bitme garantisi verilemez. Doktor kontrolünde kullanıma yönelik medikal lazer cihazlarında, diğerlerine oranla çok daha hızlı bir sonuç alındığı ve bazı kılları yüzde 100 bitirdiği doğrudur. Örneğin benim de kullandığım Nd-Yag ve Diod lazerlerinde aldığım sonuçlar oldukça hızlı. Hatta 2-3 seansta bile zorlu diye nitelendirdiğimiz kıllarda nihai sonuç alabiliyoruz. Ancak bunu vücudun her bölgesi ve her kıl tipi için söylemek ve garanti vermek kesinlikle yanlış. Kliniğimize gelen kişiyi öncelikle ben muayene ediyorum. Hatta bazı hastalarıma uygun değilse lazer epilasyon önermiyorum bile.”
Doktor Fennibilek, “İnsanın cildi ve sağlığı çok önemlidir. Cildinizi ve sağlığınızı tecrübesiz ve bilinçsiz ellere teslim etmek, ileride ciddi problemlerle karşılaşmanıza ve pişmanlık duymanıza neden olabilir” dedi.

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Fennibilek, estetik anlamda kişilerin sağlıklı ve güzel bir görünüme kavuşmak için tercih edilecek uygulamaları, mutlaka doktor önerisiyle ve hijyenik koşulların sağlandığı, başarısı kanıtlanmış kliniklerde yaptırmaları gerektiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA