4. Hadisçiler İhtisas Toplantısı Ve Ülkemizdeki Hadis Çalışmalarının Evrenselleştirilmesi Çalıştayı Sona Erdi

Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi organizasyonuyla düzenlenen "4. Hadisçiler İhtisas Toplantısı ve Ülkemizdeki Hadis Çalışmalarının Evrenselleştirilmesi Çalıştayı” sona erdi.

4. Hadisçiler İhtisas Toplantısı Ve Ülkemizdeki Hadis Çalışmalarının Evrenselleştirilmesi Çalıştayı Sona Erdi
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Hatiboğlu ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun çalıştayda hadis çalışmalarının daha verimli olmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Üç oturum halindeki çalıştayın ilk oturumunu Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Saklan yönetti. Bu oturumda Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Yatkın, Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Sakallı, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özşenel düşüncelerini paylaştı.

İkinci oturumun oturum başkanlığını ise Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yeşil yaptı. Bu oturumda Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayati Yılmaz, Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Tuzcu, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bekir Kuzudişli görüşlerini dile getirdi. Bu oturum sonunda YÖK Yürütme Kurulu Üyesi İbrahim Hatipoğlu bir değerlendirmede bulundu.

Hatiboğlu, çalıştayda çok farklı müzakerelerde ufuk açıcı konuşmalardan dolayı katılımcıları tebrik ederek teşekkür dileklerini iletti.

Sahip olunan birikime hâkim olmadan, tercümeden hareketle usul ve yöntemden uzak, alanın mahiyetiyle barışık olmayan akademik çalışmaların ciddi krizlere vesile olacağına dikkati çeken Hatiboğlu, “Biz olarak Arap dünyasına çıkalım. Biz olarak Batı’ya çıkalım. Biz olarak Malezya’ya gidelim, ama biz olarak gidelim. Alanı ne kadar temsil ediyorsunuz. Alana dair köklü, teorik, uluslararası iddiası bulunan çerçevede neler söylüyorsunuz. Bizim derinliğimiz, bizim hadis ilmi ile barışıklığımız, bizim hadis ilmini bilimsel birikimle harmanlayarak, onu hazmederek üretmemiz gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman Arap dünyası da iltifat gösterecek ve bizim dilimizi öğrenecek. Türkiye’deki ilahiyat birikiminin uluslararasılaşması, cihanşümul bir vasıf kazanması için hadisçilere çok önemli görevler düşüyor. Biz kaçınılmaz olarak evrenselleşeceğiz. Mesajımız da evrenselleşecek.” dedi.

Üçüncü oturum Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’ın başkanlığında yapıldı. Bu oturumda Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Veli Atmaca, Kastamonu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kudrat Artıkbaev, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eren fikirlerini katılımcılara anlattı.

Değerlendirme ve Kapanış Oturumu ise Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Sakallı yönetiminde gerçekleşti. Bu oturumda Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Saklan, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özşenel, Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Orhan Yılmaz çalıştayı değerlendirdi.

Çalıştayın Değerlendirme ve Kapanış Oturumu’nda son olarak Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun bir değerlendirme yaptı. Rektör Coşkun, hadis çalışmaları konusunda Hadis Çalıştayı Genel Kurulu aracılığıyla bir Hadisçiler Üst Kurul’unun oluşturulması ve bir web sayfası kurulması gerektiğini ifade etti.

Matbu eserlerin basılmasıyla ilgili de görüş açıklayan Rektör Coşkun, matbu eserlerin basılması yanı sıra araştırmalara sanal âlemde ulaşılmasının günümüz açısından daha hızlı ve önemli olduğunu kaydetti.

Çalıştay sonunda tavsiye niteliği taşıyan bir bildiri hazırlanarak 5. Çalıştayın Yozgat’taki Bozok Üniversitesinde yapılmasına karar verildi.

Kaynak: İHA