Şifalı Çamuruna Balıkesir'de, Suyuna Bursa'da Giriliyor
Balıkesir ile Bursa'yı birbirinden ayıran Aliova Çayı'nın yatağında bulunan kaplıca suları, yıllardır şifa dağıtıyor.
Kışın çay altında kalan ve yazın ortaya çıkan kaplıca sularından, derme çatma çadırla çevrilen 10 metrekarelik küçük havuzlara girilerek faydalanılıyor. Tamamen ücretsiz yararlanılan kaplıcalara, Bursa'nın dağ ilçelerinden ve Balıkesir'in Dursunbey ilçesinden ulaşılırken, ülkenin dört bir yanından gelenler oluyor.
Bursa'nın Büyükorhan ilçesinin kırsal mahallelerinden olan Düğüncüler'in muhtarı Abdullah Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerleşim birimlerinin yaklaşık 5 kilometre aşağılarındaki Aliova Çayı'nın yatağındaki 36-38 derece sıcaklıkta çıkan suyun, yıllardır şifa dağıttığını söyledi.
Balıkesir ile Bursa'yı birbirinden ayıran çay yatağındaki suyu 2004 yılında İstanbul'da tahlil ettirdiklerini anlatan Kaya, kaplıca suyunun romatizma, cilt rahatsızlıkları, kireçlenme, idrar yolları enfeksiyonları gibi birçok hastalığa iyi geldiğini ifade etti.
Ormanın içinde doğayla başbaşa tamamen ücretsiz sağlık sunan bu suların kış aylarında çayın yükselmesiyle su altında kaldığını belirten Kaya, şöyle konuştu:
"Yaz aylarında tekrar ortaya çıkıyor. Burası Düğüncüler Hamamı diye geçiyor. Çamur banyosu çayın Balıkesir kısmında yapılabiliyor. Havuzlar ise Bursa tarafında bulunuyor. Burada Balıkesir'den Bursa'ya ilkel salla geçiyoruz, 4 varil üzerine sabitlenen tahta parçalarıyla yapılan sal, yaz aylarında binlerce kişinin çamurdan havuza ulaşımını sağlıyor. Çamur cilt hastalıklarına ve ayak rahatsızlıklarına iyi geliyor. Çamur havuzuna giren vatandaşlar daha sonra kaplıcalara girmek için, tekrar bu salla karşıya geçiyor."
Şifalı sulara derme çatma çadırlarla çevrili 10 metrekarelik küçük havuzlarda girildiğini anlatan Kaya, "Önceden havuz da yokmuş. Kumu elleriyle kazan vatandaşlar oluşturdukları minik havuzcuklarda suya girerek şifa aramışlar. Dursunbeyli bir vatandaş, 1950'li yıllarda bu küçük beton havuzları yapmış. Kaplıca suları havuzların betonla kapatılmayan taban kısmındaki kumlu yerden kendi cazibesiyle çıkıyor" dedi.
- Büyük İskender de yıkanmış
Söz konusu alana gelen vatandaşların genellikle çadırlarda ve bazen de günlüğü 15 lira olan birkaç odada kaldığını ifade eden Kaya, teknolojinin ve elektriğin olmadığını, aydınlatmanın araç akülerinden çekilen kablo ve küçük ampullerle yapıldığını aktardı.
Kadın ve erkeklerin kendileri için ayrılan çadır içindeki havuzlara girdiğini dile getiren Kaya, "Türkiye'nin her ilinden gelen var. İstanbul, Bursa, Eskişehir, İzmir, Ankara, Trabzon, Kütahya, Afyonkarahisar, Artvin gibi ülkenin dört bir yanından şifa arayanlar buraya geliyor. Doğası güzel, piknik yapıyorlar, şifa buluyorlar ve gidiyorlar. Buraya koltuk değnekleriyle gelip iki ay içinde desteksiz yürüyerek gidenleri gördük" diye konuştu.
Rivayete göre Büyük İskender'in de yıkandığı sularının ününün giderek yayıldığını vurgulayan Kaya, bölgede özellikle yaz aylarında havuzlara girmek için sıra beklendiğini söyledi.
- İstanbul ve Artvin'den geldiler
Bursa'dan gelen Mahmut Softa, cilt hastalıklarına, romatizmaya, yaraların kapanmasına iyi geldiğini duyup geldiğini dile getirerek, kaplıcaya 2-3 gün gelenlerin kendini iyi hissettiğini anlattı.
Suyun ününü duyarak Artvin'den gelen Sadık Tavşanoğlu, romatizmaya iyi geldiğini öğrendiğini belirterek, "Ben gezintiye çıkmıştım, burayı çok övdüler. İlk kez geliyorum, bir haftadır buradayım şimdiden şifasını hissettim. Ellerimde nasırlar vardı onlar gitti. Bacaklarımdaki ağrılar azaldı" dedi.
İstanbul'dan gelen Abit Tavşanoğlu da tavsiye üzerine geldiğini anlatarak, "Eniştem buralardaydı, bize tavsiye etti. Bir haftadır buradayız. İdrar yollarımda sıkıntı vardı. Bir haftadır hamamın suyu içtim ve içinde yıkandım. Şu anda hemen hemen hastalığımın tamamı bitti diyebilirim. Çok rahatladım" diye konuştu.