'Türkiye-hollanda Aile Hekimliği Uygulaması ve Akademik İşbirliği Toplantısı'

Bursa Aile Hekimleri Derneğince Hollandalı aile hekimleri temsilcilerinin de katılımıyla düzenlenen "Türkiye-Hollanda Aile Hekimliği Uygulaması ve Akademik İşbirliği Toplantısı", başladı.

Uludağ Üniversitesi Aile Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Doç. Dr. Olgun Göktaş, bir otelde düzenlenen toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantının Türkiye'de yeni gelişen aile hekimliğinin daha ileri gitmesini amaçladığını söyledi.

Göktaş, bu alandaki eksikleri gidermek için dünyada aile hekimliğinde ileri gitmiş bir ülke olan Hollanda ile işbirliği yapmak istediklerini vurgulayarak, aile hekimliğinin sağlık sisteminin temelini oluşturduğunu belirtti.

Göktaş, şöyle konuştu:
''Aile hekimliği ülkemizde 2010 yılında uygulanmaya başlandı. Fakat aile hekimliği bir tıp disiplini olduğu için bunun hem uygulama hem de akademik yanı vardır. Bu işin uygulama tarafında, hastaların tedavisinin başladığı veya hasta olmayan vatandaşların hastalanmamak için periyodik sağlık kontrollerinin yapıldığı bir birimdir aile hekimleri. Dolayısıyla Hollanda'da sevk zinciri zorunluluğu vardır. Hollandalılılar aile hekimlerine kontrol olmadan hastane olarak bildiğimiz ikinci ve üniversite olarak bildiğimiz üçüncü sağlık kuruluşlarına gidemezler. Dolayısıyla bir süzgeçten geçmektedirler. Ülkemizde bu sistem tam anlamıyla tatbik edilememiştir. Tabii bunun değişik sebepleri vardır. Mutlaka bu sistemin ülkemizde geliştirilmesi gerekir.''
Toplantıya, Hollandalı akademisyenler de katıldı.

Kaynak: AA