Fatsa Müftülüğü’nün Ramazan Hazırlıkları

Fatsa Müftüsü Hüseyin Can, vatandaşların rahat ve verimli bir Ramazan ayı geçirmesi için her detayı düşünmeye çalıştıklarını söyledi.

Fatsa Müftülüğü’nün Ramazan Hazırlıkları

Konuşmasına Ramazan ayının özelliklerinden söz ederek başlayan Can, İslam’da orucun ‘olmazsa olmaz’ olduğuna dikkat çekti. Aynı zamanda orucun beş temel esastan biri olduğunu hatırlatan Can, “Bir diğeri kelime-i şehadettir. İnsanın inancını kelimelerle ifade etmesidir. Bir başkası namazdır. Kul kendini namaz ile ıslah eder. Zekat, toplumla ilgilidir. Toplumlar arasındaki gelir dağılımındaki farklılıkları azaltmak içindir. Yani zenginle fakir arasındaki makasın daralması için insanlarımız malının zekatını verir. Hac farzı ise zenginler için hayatta bir defaya mahsustur” dedi.

“Oruç, Ramazan ayında bir ay süreyle tutmakta olduğumuz bir ibadettir ve nefsimizi terbiye eder” diyen Müftü Can, “Tok olanın, aç olanla empati kurmasını sağlar. Tok insanların, aç kalmış insanlarla dayanışması açısından önemlidir. Biz böyle bir ayı en güzel şekilde geçirmeye çalışacağız” diye konuştu

Yapılacak hazırlıkların başında temizlik geldiğine dikkat çeken Can, “Hanımlar için namaz kılabilecek yerleri genişleteceğiz. Camilerimizi güzel kokularla destekleyeceğiz. Bu kutsal ay boyunca mukabele çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. Bütün camilerimizde mukabele okunacak. Sahur ve iftardan sonra bu mukabeleler icra edilecektir. Ayrıca öğle ve ikindiden sonra da okunacaktır. Bu bir sünnettir. 1400 yıldır İslam aleminin bütün camilerinde mukabele okunur. Bu Ramazan ayının farklılığındandır. Ayrıca Ramazan ayı boyunca hatimler indirilir. Gecelerimizde teraviden önce vaazlar verilir. Bunun için bir program belirliyoruz. Vaaz verecek hocalarımızın listesini hazırlıyoruz. Hocalarımız farklı camilerimizde programımıza göre görevlerini yerine getirecekler. Halkımızın bir bölümü cuma namazına gelmediği halde teraviye geliyor. Bu konuda cemaatimizi bilgilendireceğiz” şeklinde konuştu

Müftü Can şunları kaydetti: “Ramazan ayımız yaz günlerine rastladığı için zor geçecek tabi. Yine tatile rastladığı için çocuklarımıza kurs programları hazırladık. Camilerimize sığmayan kursiyerlerimiz için okullarda hazırlık yapacağız. Kaymakamımızın oluruyla Okullar Hayat Bulsun projesi kapsamında bu etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Günde 3 saat, haftada 5 gün kurslarımız devam edecek. Bir diğer girişimimiz ise fakir fukarayı maddi manevi destekleyen yardımlarımız olacak. Onları tespit edip gizlice yardımlarda bulunacağız. Diyanet Vakfımızın da yardımlarıyla bunları gerçekleştirmeye çalışacağız inşallah...”
Kaynak: İHA