Çukurova Yörük Türkmen ve Hıdrellez Şöleni

Yörükler, 12. Uluslararası Çukurova Yörük Türkmen ve Hıdrellez Şöleni'nde buluştu.

Çukurova Yörük Türkmen ve Hıdrellez Şöleni

Dünya Türkmenler Birliği ve Türksoy Teşkilatı işbirliği ile Kazakistan Türkiye Büyükelçiliği tarafından düzenlenen Sarıçam ilçesindeki Yörük Ormanı'nda düzenlenen etkinliğe onbinlirce kişi katıldı.

Ceyhanlı Yörük Türkmen işadamı eski Sarımazı Belediye Başkanı Erol Kahraman'ın Şölen Ağası seçildiği etkinlikte Selçuk Atal Türk Dünyası Genç Türkmen Beyi seçildi.

Şölene, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adana İl Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, Adana Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer, Adana MTA Bölge Müdürü Hasan Yıldız, Adana Dernekler İl Müdürü Recep Kurdoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Erhan Güngör, Doğal Milli Parklar Bölge Müdürü Etem Boz, Tedaş Bölge Müdürü Mahmut Dalkır, Seyhan Kaymakamı Ahmet Okur, Ceyhan Kaymakamı Gürbüz Karakuş, Yüreğir Kaymakamı, Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Başbakanlık Basın ve Yayın Enformasyon Bölge Müdürü Mustafa Keleş, Tapu ve Kadastro İl Müdürü Halil İbrahim Şimşek, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Ceyhan Belediye Başkanı Alemdar Öztürk, Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik, Ceyhan İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yaylacı, Oğuz Boyları Konfederasyonu Genel Başkanı Beylerbeyi Niyazi Çapa, Türk Dünyası Gönül Elçisi ve Türkmen Beyi Gazeteci Televizyon Programcısı Seyfullah Türksoy, Türk Dünyası Gönül Elçisi ve Türkmen Beyi Kazakistan Nevşehir Fahri Konsolosu işadamı Dr. Halil Uluer, Toros Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Isparta İl Beyi Mustafa Küçükyaman, Karacadağ Türkmen Dernekleri Başkanı Nusret Kaya, Türk Kazak vakfı Başkanı Fazıl Toplu, Kırgız Derneği Kurucu Başkanı Abdülmetin Keskin, Televziyon Programı yapımcısı Şair Sultan Özateş, Muğla Yörük Obaları Dernek Başkanı Yörük Efesi Ramazan Kıvrak, Adana Şehit Aileleri Derneği Başkanı Emine Kunt, Türkmen Gazi Murat Caner, Türkiye Harp Gazileri ve Malulleri Dernek Yönetimi, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Emine Karaköse, Anamaslı Mehmet, Isparta Yörük Türkmen Derneği Başkanı Muammer Akgül, Aydın Yörük Ali Efe Derneği Başkanı Yörük Efesi Muhsin Aydoğdu, Sağlıksen Adana İl Başkanı Recep Kurum, Sağlık Müdür Yardımcısı Bekir Nennioğlu, İşadamı Kazakistan Adana Fahri Konsolosu işadamı Tarkan Kulak, Oğuz Beyleri Aksakallılar meclisi Üyesi Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Oğuz Beyleri Aksakallılar meclisi Üyesi Hüdavendigar Yörük Türkmen Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Fahrettin Beşli, İşadamı Strateji Uzmanı Yörük Türkmenlerin Gönül Dostu Entim Yönetim Kurulu Başkanı Enis Timuçin, Manken Oyuncu Tuğçe Kaza, Oyuncu Manken Didem Soysal, Muğla Yörük Türkmen Derneği Başkanı İsmail Uzunoğlu, Ak Parti Adana İl Başkanı Av. Fikret Yeni, AK Parti Sarıçam İlçe Başkanı Cengiz Yalman, AK Parti Çukurova İlçe Başkanı Av. Ramazan Çırak, AK Parti Yüreğir İlçe Başkanı Av.
Bahadır Balcılar, Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı İsmail Demirdüzen, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Etkinlikte konuşan Dünya Türkmenler Birliği Genel Başkanı İsmail Demirdüzen, Yörüklerin yaylara çıkışını simgelen şölene katılanlara teşekkür ederek, "Çok sayıda Yörük kardeşimizle buluşmaktan mutluyuz. Onlarla hasret gideriyoruz. Geleneğimizi
uzun yıllar sürdüreceğiz. Sorma bana oymağımı, boyumu. Beş bin yıldır millet gibi yaşarım. Deme bana Oğuz, Kayı, Osmanlı. Türk’üm, bu ad her unvandan üstündür. Yoktur Azer, Kırgız, Özbek, Kazanlı. Türk Milleti, bölünmez bir bütündür” diyerek Son zamanlarda ülkemizi karıştırmak ve milletimizin moralini bozmak isteyen iç ve dış mihraklara bu şölen vasıtasıyla tertip heyeti
olarak devletimiz ve milletimizle uğraşmayın. Bizi kimse bölemez, bizi başka ülkelerle karıştırmayın. Biz Türkmeniyle, Yörüğüyle, Lazıyla, Kürdüyle, Çerkeziyle Alevi ve Sünnisiyle bir bütün Türküz. Biz hepimiz Mustafa Kemal, hepimiz Türküz" dedi.

Şölen alanında vatandaşlarca yoğun bir sevgiyle ile karşılanan ve şölen alanında Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise, etkinliğin birlik ve beraberlik açısından önem taşıdığını vurguladı. Yörüklerin, geleneklerini yaşatmaya çalıştığına işaret eden Vali Coş, şölenin, insanlar arasındaki bağları güçlendirdiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılanlara Yörük Pilavı ikram edildi.

Çeşitli etkinlikler ile kutlanan Yörük Türkmen ve Hıdrellez Şöleni, Türkmenistan, Kırgızistan, Karaçay ve Kazakistan'dan gelen halk oyunu ekiplerinin gösterisi ile Ceyhan Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü halk oyunları ve mehter gösterisi, Yörük Türkmenlerin sanatçılarının sunumları ve Oğuz Yılmaz Konseri ile son buldu.
Kaynak: İHA