Chp, Cezaevlerindeki Çocuklar İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP İçel Milletvekili Aytuğ Atıcı, cezaevlerinde tutuklu, hükümlü ve annelerinin yanında kalmak zorunda olan çocukların, içinde bulunduğu sorunların tespiti ve çözüm yollarının geliştirilmesi için araştırma komisyonu kurulmasını istedi.


CHP’li Atıcı, arkadaşlarıyla birlikte TBMM Başkanlığı'na cezaevlerindeki çocuklar için araştırma önergesi verdi. Önergede, ceza infaz kurumlarının fiziki şartları ve yasal uygulamaların, hem tutuklu ve hükümlü çocuklar hem de annelerinin yanında kalmak zorunda olan çocuklar açısından sağlıklı olmadığını belirten Atıcı, tutuklu, hükümlü ve annelerinin yanında kalmak zorunda olan çocukların, içinde bulunduğu sorunların tespiti ve çözüm yollarının geliştirilmesi için meclis araştırması açılmasını istedi.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, güvenlik birimlerine suça sürüklenme ile getirilen çocuk sayısı 2008’de 62 bin 430 iken 2012’de 100 bin 831’e çıktığı ifade edilerek, “Bunların 89 bin 667’si erkek, 11 bin 164’ü kız çocuğudur. Yapılan açıklamalarda, yasalarımıza göre ceza ehliyeti olan yaklaşık 2 bin 300 tutuklu ve hükümlü çocuk bulunmaktadır. Suça sürüklenen çocuk sayısında son dört yılda yaklaşık yüzde 70 oranındaki artış ciddi toplumsal sorunlarımız olduğunun somut göstergesidir” denildi.

Giderek derinleşen ve çocukları suça iten ekonomik, siyasi ve sosyal sebeplerin her birinin ayrı ayrı önemli birer çalışma konusu olduğunun altı çizilen gerekçede, “Ancak bugünkü yasal uygulamaların cezaevlerinde bulunan çocuklarımızı rehabilite etmekten uzak ve sorun yaratma potansiyeline sahip olduğu güncel olaylardan görülmektedir. Çocukların tutuklu ve hükümlü olarak ceza infaz kurumlarında tutulması çağdaş anlayışa uygun değildir. Ceza infaz kurumlarının fiziki şartları ve yasal uygulamalar, hem tutuklu ve hükümlü çocuklar hem de annelerinin yanında kalmak zorunda olan çocuklar açısından sağlıklı değildir” ifadeleri kullanıldı.

Çocukları suça iten faktörlerin düzeltilmesinin, uzun sürede sonuç verecek uygulamalar olduğu vurgulanan gerekçede, şunlar kaydedildi: “Bu sebeple en kısa zamanda cezaevlerindeki çocuklarımızı daha iyi şartlarda topluma kazandırmanın yöntemlerini bulmak TBMM’nin görevidir. Türkiye Cumhuriyeti suça itilmiş ve kendine emanet yaklaşık 2 bin 300 çocuğunu en güncel bilimsel yöntemlerle rehabilite edebilecek insan ve para kaynağına sahiptir. Kurulacak komisyonun amacı, çocukların ceza infaz kurumlarında ve eğitim evlerindeki sorunlarını ortaya koymak, topluma kazandırılmaları ve iyi yetiştirilmeleri için çağdaş yöntemler bulmak üzere gerektiğinde yasal değişiklik için girişimde bulunmaktır.”
Kaynak: İHA