200 Yıllık Tarihi Kilise Restore Edilecek

19 Mayıs ilçesi Düzköy Mahallesi'nde, bölgede yaşayan Rumlar tarafından yapıldığı tahmin edilen, Arnavutların okul, Türklerin ise cami olarak kullandığı yaklaşık 200 yıllık kilise restore edilecek.

Yörede 1930 yılı öncesi yaşayan Rumların ibadet ettiği, daha sonra Arnavutların okul olarak kullandığı kilise, 1960 yılından sonra bölgeye Trabzon'dan gelip yerleşen Türkler tarafından 1980 yılına kadar cami olarak kullanıldı.
Aynı alana yeni bir cami yapılmasının ardından kaderine terk edilen tarihi kilise, yeniden hizmet vermeye hazırlanıyor.
19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi kilisenin varlığının 200 yılın üstünde olduğunu kaydetti.

Rumlardan kalan kilisenin okul ve cami olarak kullanıldığını anlatan Topaloğlu, "1981 yılında mevcut camimiz inşa edilince kullanılmaz duruma geldi. Daha sonraki yıllarda kimileri izin alarak, kimileri kaçak kazı çalışmaları yaptı. Tarihi bir yapı olduğu için, Rumlardan kalma her türlü yapının içinde, altında hep kazı çalışmaları yapılmış. Bir şey bulunamadı ama oldukça harap edilmiş" dedi.

Tarihi yapının projesinin hazırlandığını anlatan Topaloğlu, şunları kaydetti:
"Bir yıl önce özel idare üzerinden Kaymakamlığımız bir restorasyon projesi yaparak valiliğe sunmuştu ama henüz ödenek çıkmamıştı. Özel idarenin kaldırılmasının ardından İl Yatırım Koordinasyon Kurulu üzerinden yürüyecek işlemler. İnşallah büyükşehir de işin içine girince 2014 olmasa bile gelecek yıl atıl durumdaki kilisenin restorasyon çalışması yapılarak bundan sonra Kuran kursu olarak kullanılması düşünülüyor. Bu yönde de çalışmalar devam ediyor."
Mahalle muhtarı İsmet Usta (59) ise 1959'da Düzköy Mahallesi'ne yerleştiklerini, buraya geldiklerinde kilisenin okul olarak kullanıldığını, daha sonra camiye dönüştürüldüğünü anlattı.
Usta, "Kesin yaşı bilinmiyor ancak 200 yılın üstünde olduğu tahmin ediliyor. Arnavut komşulardan kilise olduğunu öğrendik. Daha önce burası Rum köyüymüş. 3-4 yıl önce buranın restorasyonunun yapılması için başvuruda bulunduk. Ödenek yetersizliğinden dolayı yapılamadı. Mühendisler geldi ve projesini hazırladılar" diye konuştu.

Kaynak: AA