Giresun'da 18 Yaşından Küçüklere Şehirler Arası Otobüs Bileti Satılmaması Kararı

Vali Hasan Karahan, 18 yaşından küçüklere şehirler arası otobüs bilet satışının yasaklanması kararının kayıp çocuk olaylarının önüne geçilmesi noktasında faydalı olacağına inandığını söyledi.

Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nisan ayı sonu itibariyle kararın alındığını, Türkiye'de son günlerde yaşanan çocuk olaylarıyla kendi kararlarının çakıştığını belirtti.

Kararla birlikte amaçlarının yasaktan çok aileler ve çocukların bilinçlenmelerinin, kamu görevlileri, okul yöneticileri ile güvenlik güçlerinin bu konuda daha hassas davranmalarının sağlanması olduğunu ifade eden Karahan, "Özellikle son günlerde ülkemizde çocuklara karşı işlenen suçlarda artış olduğu, en azından görülür şekilde bir izlenim var. Bu konuyla ilgili olarak çeşitli çalışmalar var. Bunlardan biri de 18 yaşından küçük çocukların velilerinin izni olmadan, ya da onların yanında olmaksızın seyahat etmelerinin engellenmesi" dedi.

Son günlerde yaşanmasa da zaman zaman illerinde bu tür olayların yaşandığına işaret eden Karahan, şöyle devam etti:
"Son günlerde yaşanmadı ama evden ya da yetiştirme yurtlarından ayrılan çocuklarımızı bir şekilde engellemek istiyoruz. Bu bizim kamu olarak görevimiz. Bütün vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamak ve onların karşılaşabilecekleri yanlış olaylara mani olmak. Bu bizim görevimiz. Bu amaçla yıllardır önlemler alınıyor. Gündemdeki olaylarla birlikte çakıştı. Aslında daha önce nisan ayı sonunda bu kararı almıştık. Burada yasaklamaktan çok ailelerinin bilinçlendirilmesi, çocukların bilinçlendirilmesi, kamu görevlilerinin, emniyet güçleri ve okul yöneticilerinin bu konuda daha hassas davranmalarını sağlamayı hedefliyoruz. Özellikle de ulaşım sektöründe çalışanların çocuğun eğer durumlarında gariplik sezerlerse ilgilileri uyarmaları bu vesile ile hatırlatılması için bir çalışma bu. İnşallah faydalı olacağını düşünüyoruz."
Giresun Otobüsçüler Sosyal Dayanışma Derneği Başkanı Fuat Yurt da Valiliğin kararını olumlu karşıladıklarını söyledi.

Yurt, Giresun'da otobüs firmalarının yıllardır uygulamayı gerçekleştirdiklerini aktararak, "Çocuklar, çocukluğun verdiği hevesle evlerini terk ediyor. Bunlar üzücü durum. Zaten otobüs firmalarımız bu konuda duyarlıydı. Ancak yasal bir kural olmadığı için pek de birşey yapamıyorduk. Valiliğin kararı şimdi bize daha fazla güç verdi. Bundan sonra kimlik soracağız. Kararı uygulayacağız" dedi.

Kaynak: AA