Büyük Göztepe Tümülüsü'ndeki Kazı Çalışmaları

Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki Büyük Göztepe Tümülüsü'ndeki kurtarma kazıları, 4 aylık aranın ardından yeniden başlayacak.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, iki yıl önce başlatılan ve dönem dönem sürdürülen kazı çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.

Kazı çalışmalarına Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan iznin ve ödeneğin bitmesi ile ara verdiklerini belirten Yıldırım, şu bilgileri verdi:
"Bakanlıktan yeni kazı izni ve ödenek alındı. Kazılar 10 gün içinde 10 kişilik ekiple yeniden başlayacak. Tümülüs 17 metre yükseklikte. Belirli bir kısmı açıldı. Yaklaşık 5 metrelik bir derinliğe daha ineceğiz. M.Ö 4. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen tümülüs açıldığında Safranbolu'nun tarihine ışık tutacak bulgulara ulaşmayı ümit ediyoruz. Daha önce Tepenin zeminden 50 santimetre kadar aşağısında 4 insan iskeletiyle karşılaştık. İskeletler Bizans dönemine ait. Safranbolu'da yaşayan en eski bireylere ulaşmış durumdayız. Tümülüste Büyük İskender döneminden mezar anıtı bulmayı umut ediyoruz."
- Tümülüs
Tümülüs, kral ve ailesi için inşa edilen mezar odası üzerine yığılan toprak veya taşlardan oluşturulan yapay tepe tipi anıtlar için kullanılıyor. Frigler döneminde Anadolu'da görülmeye başlanan, günün mimarları tarafından inşa edilen tümülüslere ölen kişinin cesediyle kullandığı ve kendisine hediye edilen eşyalar konuluyordu.
Tümülüsün boyu ve mimarisi ölen kişinin zenginliğini simgeliyor.
Kaynak: AA