Gelişim Çağına Kadar Tam Ortopedik Yatak Sakıncalı

Kayseri Özel Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Murat Doğan, 18 yaşına kadar çocuklarda tam ortopedik yatak kullanılmasının bel ve boyun gelişimini olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

Yatak seçimi ve yatış pozisyonunun bel, sırt, boyun ve omuz sağlığı için önemli olduğuna dikkati çeken Doğan, gelişim çağına kadar olan çocuklarda tam ortopedik yatak kullanılmamasını önerdi.
18 yaşından sonra orta sertlikte olan tam ortopedik yatakları tavsiye ettiklerini belirten Doğan, ''Boynun ve sırtın belli açılanmaları var, bu açılanmalara uygun bir yatak seçilmeli. Bu açılanmalara uygun olmayan, yumuşak yataklar seçilirse, fıtık, bel düzleşmesi, skolyoz ve kifoz dediğimiz farklı yönde eğrileşmeler ortaya çıkabilir. Onun dışında yatak bu eğrilikleri doldurmayacak biçimde sert olursa, hızlı biçimde spazma neden olabilir. Bu nedenle en uygunu, vücudun boşluklarını dolduracak biçimde, ne sert ne de çok yumuşak olan orta sertlikteki tam ortopedik yataklardır'' dedi.

Köylerde daha çok kullanılan döşek türü yatakların bel ve omur sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade eden Doğan, şunları kaydetti:
''Köylerde yapılan döşek türü yataklar sağlıklı değil. Girintili çıkıntılı olmasından dolayı belin yapısını korumaktan ziyade bozuyor. Eski insanlar bu yatakta yatıyormuş ama gün içerisinde sürekli çalıştığı için sırt kasları güçlü olan insanlarmış. Bizler gün içerisinde ofis içerisinde hareketsiz kalıyoruz, dolayısıyla yaşam aktivitelerimiz oldukça az. Sırt ve bel kasları güçsüz olduğu zaman ufak bir şeyde kas spazmı başlıyor. Bu durumda doğru yatak kullanımı önem kazanıyor.''
En uygun yatış pozisyonunun sırt üstü pozisyon olduğunu belirten Doğan, özellikle yüz üstü yatışlarda bele aşırı yük bindiğini ve bel ağrılarını tetiklediğini kaydetti.

Kaynak: AA