Kktc Dışişleri Bakanı Nami, Ab'den Kıbrıslı Türkleri Çözüm Sonrasına Hazırlamasını İstedi

KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Avrupa Birliği'nden KKTC'yi çözüm sonrasına hazırlamasını talep etti.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezi'nde konuşan Nami, Kıbrıs'ta tarafların imzaladığı ortak deklarasyonda, belirli alanlarda yetkili Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum kurucu devletlerinin varlığının öngörüldüğünü hatırlatarak, AB'nin, çözümü teşvik etmek istiyorsa şimdiden harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Nami, AB'nin çözüme kadar KKTC'yi AB üyeliğine hazırlaması, bu amaçla Türk tarafında müktesebata uyum çalışmalarına teknik destek vermesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs'ta başlayan çözüm sürecinin öncekilerden farklı olduğunu belirten Nami, buna gerekçe olarak yaşanan ekonomik krizin kalıcı ilacının çözümden geçmesini, Akdeniz'de keşfedilen doğalgazın karlı olabilmesi için Türkiye üzerinden ihraç edilmesi gereğini, Annan Planı'na destek vermiş siyasetçilerin her iki tarafta iktidarda olmalarını ve Türkiye-AB üyelik sürecinde son dönemde yakalanan ivmeyi gösterdi.
Öte yandan, Özdil Nami, Brüksel'deki temasları kapsamında Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi grupların temsilcileri, AB Komisyonu yetkilileri ve bazı üye ülkelerin büyükelçileriyle Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm sürecini görüştü.

Kaynak: AA