Şanlıurfa İl Özel İdaresi'nin Borçlanma Kararı

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Uğur Büyükhatipoğlu, İl Özel İdaresi'nin borçlanmaya dair aldığı karar hakkında, Şanlıurfa İdare Mahkemesince "Üyelerin uygun usülle çağrılmamış olduğu" gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdiğini belirterek, "Haber ve söylemlerde iddia edildiği üzere hiçbir şekilde kanuna aykırı kredi kullanılmamış ve hiçbir şekilde kamu zarara uğratılmamıştır" dedi.

Büyükhatipoğlu, düzenlediği basın toplantısında hizmetlerin yerine getirilmesi için genel bütçeden gelen paranın dışında kendi kaynaklarından da para sağlamayı programa aldıklarını, ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu satışların gerçekleşmeyip kaynak oluşmayınca bankadan borçlanma gereği ortaya çıktığını anlattı.
Büyükhatipoğlu, şunları söyledi:
"İl Genel Meclisi'nin 22 Ekim 2013 tarih ve 545 sayılı kararıyla İl Özel İdaresi'nin borçlanması kararı alınmıştır. Alınan karar 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu'nun borçlanmaya ilişkin 51'inci maddesi hükümlerine uygun olarak tesis edilmiş ve İçişleri Bakanlığı'ndan borçlanmanın yapılmasına ilişkin izin alınmıştır. Şanlıurfa Ziraat Bankası'ndan 20 milyon lira kredi kullanmış ve alınan para idarenin bütçesinden gereğince programlanan yerlere harcanmıştır."
Büyükhatipoğlu, birçok kentteki İl Özel İdaresi ve belediyenin yatırım ve hizmetlerini gerçekleştirmek için aynı yöntemle kamu bankalarına borçlandığını belirtti.


- Üyelerin çağrılma usülü

Söz konusu borçlanmaya ilişkin karara BDP İl Genel Meclis üyesi tarafından Şanlıurfa İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması davası açıldığını, Mahkemenin, "Kararın alındığı toplantı için meclis üyelerine yapılan çağrının uygun usulle yapılmaması gerekçesiyle" yürütmenin durdurulması kararı verdiğini ifade eden Büyükhatipoğlu, şunları bildirdi:
"Mahkemenin bu kararı henüz İl Özel İdaresi'ne tebliğ edilmemiş olup tebliğ edildiğinde gerekli işlemler yapılacaktır. İdare mahkemesince işlemin esasına ilişkin henüz bir karar verilmemiştir. Karara istinaden, hizmetlerimizin aksamaması, kırsal kesimlerin ertelenmiş hizmetlerinin biran önce tamamlanması ve köylerimizdeki sorunlarının giderilmesi amacıyla İl Genel Meclisimizce 7 Şubat'taki normal oturumunda mahkeme kararı gerekçesi de gözetilerek aynı karar yeniden alınarak borçlanmaya karar verilmiştir."

- "Kanuna aykırı kredi kullanılmadı"

Büyükhatipoğlu, kamu denetimine tabi kurum hakkında haksızca çıkan haberlerin idarenin çalışmalarını olumsuz etkilediğini, personelin iş performansını düşürdüğünü kaydetti.

Büyükhatipoğlu, şunları söyledi:
"Haber ve söylemlerde iddia edildiği üzere hiçbir şekilde kanuna aykırı kredi kullanılmamış ve hiçbir şekilde kamu zarara uğratılmamıştır. Hiç kimsenin Şanlıurfa'ya yapılan hizmetlere engel olmaya hakkı yoktur. İdaremiz aleyhine yapılan bu yanlı, çelişkili ve gerçek olmayan haber ve söylemlere ilişkin dava ve şikayet hakkımızı saklı tutuyoruz."

Kaynak: AA