Cumhurbaşkanı Gül, Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh Onuruna Yemek Verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Türk halkı, tarih boyunca Afrika ülkeleri ve halklarıyla dostane ilişkiler kurmuştur. Bu ilişkilerin temelinde, milletimizin Afrika halklarına olan samimi ve karşılıklı muhabbeti yer almaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.
Gül ve Jammeh'in davetlileri Büyük Resepsiyon Salonu'na girişinde karşıladığı yemeğe, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in yanı sıra milletvekilleri, akademisyenler, işadamları ve Afrika ülkelerinin büyükelçileri diğer davetliler katıldı.

Yemekte konuşan Gül, Jammeh ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve ziyaretin 17 yıl aradan sonra Türkiye'ye ikinci kez yapıldığını belirtti.

Ziyaretin, Türkiye ve Türk halkına duyulan muhabbet ve yakınlığın müşahhas bir nişanesi olduğuna işaret eden Gül, "Bu dostane hissiyat şüphesiz karşılıklıdır. Bizim için de Gambiya, dost ve kardeş bir ülkedir. Bu anlayışla 1965 yılında bağımsızlığını kazanmasının hemen ardından Gambiya'yı tanıyarak, diplomatik ilişki tesis ettik" diye konuştu.

- "Afrika'ya bakışımızın temelinde dostluk, kardeşlik, eşitlik ve işbirliği var"
Gül, Gambiya'nın, Afrika'da coğrafi bakımdan stratejik konuma ve verimli topraklara sahip, serbest piyasa ilkelerini benimsemiş önemli bir ortak olduğunun altını çizerek, şöyle devam etti:
"Türk halkı, tarih boyunca Afrika ülkeleri ve halklarıyla dostane ilişkiler kurmuştur. Bu ilişkilerin temelinde, milletimizin Afrika halklarına olan samimi ve karşılıklı muhabbeti yer almaktadır. Bugün de Afrika kıtasını ilgilendiren konulara büyük ilgi gösteriyor; Afrika'daki sorunların çözümüne katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Geçmişte olduğu gibi, günümüzde de Afrika'ya bakışımızın temelinde dostluk, kardeşlik, eşitlik ve işbirliği temelinde yoğun ilişkiler geliştirme vizyonu bulunmaktadır. Bu düşünceden hareketle, Afrikalı kardeşlerimiz ve dostlarımızın katkıları sayesinde, Afrika ile ilişkilerimizi stratejik ortaklık düzeyine yükseltmiş bulunuyoruz."
Jammeh liderliğinde Gambiya'nın, Türkiye'nin Afrika Ortaklığı politikasına verdiği desteğin takdire şayan olduğuna dikkati çeken Gül, "Bu geniş vizyon temelinde, ikili düzeyde de Gambiya'nın kalkınma hamlesine katkıda bulunarak, işbirliğimizi her alanda güçlendirmek istiyoruz. Her iki tarafta bu konuda güçlü bir irade ve kararlılığın bulunması, geleceğe ümitle bakmamızı sağlamaktadır" değerlendirmesinde bulundu.
Gül, 2010 ve 2011 yıllarında karşılıklı olarak büyükelçiliklerin faaliyete geçirilmesinin bu yöndeki ortak kararlılığın en önemli işareti olduğunu belirterek, böylelikle, ilişkilerin sağlam bir zeminde ilerletilmesi için gerekli altyapının tesis edilmiş olduğuna vurgu yaptı.
-Küresel dünyada itici güç ekonomi ve ticari bağlar
Küreselleşen dünyada devletler arası ilişkilerin itici gücünü ekonomik ve ticari bağların oluşturduğunu dile getiren Gül, "Bu bakımdan, Gambiya ile 34 milyon dolar civarında olan ticaret hacmimizi çok daha ileri seviyelere taşımak istiyoruz. Ayrıca turizm başta olmak üzere, karşılıklı yatırımlar, savunma sanayi, güvenlik, bilim ve teknoloji gibi alanlarda işbirliğimizi geliştirmeyi de arzu ediyoruz. Türk müteşebbisleri bu doğrultuda her zaman teşvik ediyoruz. Yarın İstanbul'da katılacağınız İş Forumu'nda Türk iş çevrelerinin önde gelen temsilcileriyle bir araya geleceksiniz. Bu vesileyle yapacağınız temasların, ekonomik ve ticari işbirliğimizin geliştirilmesi için güçlü bir sinerji oluşturacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.
Gül, Jammeh'in ziyareti sırasında imzalanan anlaşmaların bu sinerjiyi pekiştiren çok önemli bir unsur olacağını kaydederek, ziyaretin dost ve kardeş Türkiye ve Gambiya arasındaki ilişkileri yeni ufuklara taşıyacağını belirtti.

-Gambiya Cumhurbaşkanı Jammeh
Gambiya Cumhurbaşkanı Yahya Jammeh ise Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerden biri ve dünyanın 17'nci, Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi olarak dünyadaki finansal durgunluğa rağmen ekonomik büyümesini devam ettirdiğini dile getirerek, Gambiya hükümeti ve halkının önemli bir kalkınma ortağı olarak Türkiye'ye büyük değer verdiğini söyledi.

Jammeh, Türkiye'nin sağladığı burslar sayesinde Gambiyalı öğrencilerin nitelikli yüksek öğrenim imkanı bulduklarına dikkati çekerek, iki ülke arasında gerçek dostluğun ruhuna uygun bir şekilde güvenlik, eğitim ve ticaret gibi alanlarda başarılı işbirliği yapıldığını aktardı.
Türkiye'nin bölgesel düzeyde Orta Doğu ve Asya'daki ihtilafların barışçı yollardan çözülmesinde kilit bir rol oynamaya devam ettiğini bildiren Jammeh, "Türkiye, pragmatik yaklaşımı ile bu bölgelerde barışın etki alanının artmasında önemli bir oyuncu olmuştur" dedi.

Jammeh, Türkiye'nin dünya sahnesinde barış, dayanışma ve kalkınmayı destekleyen küresel girişimlere destek veren kilit bir ülke olduğuna işaret ederek, "İslam İşbirliği Teşkilatı, Medeniyetler İttifakı, En Az Gelişmiş Ülkeler ve daha pek çok uluslararası mecra yoluyla Türkiye siyasi, kültürel veya dini farklılıkların hoşgörü ile karşılanıp kabul edilebileceğini anlatmakta çok önemli bir rol üstlenmektedir. Böylesi bir vizyonu ben de paylaşıyorum ve bu çerçevede, önemini derinden hissettiğimiz sürdürülebilir kalkınma için barış hedefine ulaşma yolunda hükümetlerimizin yakın çalışmalarına yönelik taahhüdümü bir kez daha yinelemek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Uluslararası toplumun pek çok güvenlik sınamasıyla karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Jammeh, "Suriye krizini çözmedeki yetersizliğimiz, Birleşmiş Milletler sisteminin etkisizliğini gözler önüne sermiştir. Bu nedenle, üzücü insani krizler karşısında çaresiz kalmamamız için birbirleriyle uyumlu küresel girişimler tasarlamamız gerekmektedir. Bu bağlamda, BM reformuna ilişkin çağrılar her zamankinden daha geçerlidir" diye konuştu.

Jammeh, konuşmasının sonunda Cumhurbaşkanı Gül'ü ülkesine davet etti.
Kaynak: AA