Abd Dışişleri Bakanı Kerry, Kolombiya'da

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, gelecek hafta Avrupa'da yapacağı görüşmelerde muhataplarıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) Filistin'in tanınması ve İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi yönünde getirilmesi planlanan karar tasarılarını da değerlendireceği bildirildi

Kolombiya'nin başkenti Bogota'ya yaptığı ziyaret kapsamında Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile görüşen Kerry, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede potansiyel taşıyan çatışmanın daha fazla gerginliğe neden olmasını engellemek amacıyla çeşitli çözüm önerileri üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Kerry, sorunun çözülmesi için çeşitli ihtimaller üzerinde çalıştıklarını belirterek, ''Birçok kesim tarafından bölgedeki sorunla ilgili farklı yöntemler sunuluyor. Soru şu: Biz, aynı yön üzerinde hareket edebilir miyiz?'' dedi.

Kerry, gelecek hafta Avrupa'da yapacağı görüşmelerde muhataplarıyla BMGK'ye Filistin'in tanınması ve İsrail'in işgal ettiği topraklardan çekilmesi yönünde getirilmesi planlanan karar tasarılarını da değerlendirecek.
BMGK'da Ürdün, İsrail işgalinin 2016 sonunda bitirilmesini isteyen bir tasarı sunmuş, İngiltere ve Fransa'nın da benzeri bir karar tasarısı hazırlığında olduğu belirtilmişti. Ürdün tarafından hazırlanarak geçen ay BMGK'nın 15 üyesine dağıtılan ve Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin Kasım 2016 sonuna kadar sonlandırılmasını içeren BMGK karar tasarısının bu ay içinde oylamaya sunulabileceği bildirilmişti.
İsrail, iki ülke arasında anlaşma yapılmadan BM'nin bir karar almasına karşı çıkıyor. İsrail'in koşulsuz destekçisi ABD'nin bu tasarıları oylamaya sunulması durumunda veto etmesinin beklendiği kaydediliyor.
Kerry'nin gelecek hafta Roma'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmesi planlanıyor.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı, Kerry'nin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede Ortadoğu'daki son gelişmeleri ele alındığını belirtti.

Kaynak: AA