Kamboçya'da Hükümet Karşıtı Gösteriler

Kamboçya'da muhalefetteki Ulusal Kurtuluş Partisi lideri Sam Rainsy, partisine yönelik tehditlere rağmen hükümet karşıtı gösterilerin süreceğini bildirdi.

Rainsy, polisin Phnom Penh merkezindeki bir parkta aralık ortasından bu yana kamp kuran göstericilere müdahalesinin ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Hun Sen'in istifa etmesi ve yeni seçim çağrısında bulunması talebiyle ortaya koydukları pasif direnişlerini sürdüreceklerini ve "şiddet tuzağına düşmeyeceklerini" bildirdi.
Parti merkezinde yaptığı açıklamada Rainsy, "Barışçı ve şiddetten uzak yolumuzda ilerlemeye devam edeceğiz. Bu daha fazla zaman alacak ama en azından şiddetten uzak durmuş olacağız" dedi.

Öte yandan, Phnom Penh şehir mahkemesinden bir savcının ülkedeki huzursuzluktan sorumlu tuttuğu Rainsy ve yardımcısı Kem Sokha'nın 14 Ocak'ta mahkemeye ifade vermesini istediği, Rainsy'nin bu çağrıya olumlu yanıt verdiği bildirildi.

Güvenlik güçleri, dün Özgürlük Parkı'nda kamp kuran 1000 kadar göstericiyi zor kullanarak dağıtmış, başkentte gösteri ve yürüyüşlerin yasaklandığı duyurulmuştu.
Asgari ücretin artırılması talebiyle cuma günü sokağa çıkan tekstil işçilerine polisin müdahalesi sonucundaysa 4 işçi hayatını kaybetmişti.
Kamboçya muhalefeti, temmuz ayında düzenlenen genel seçime hile karıştırıldığını ve zaferin ellerinden alındığını düşünüyor. Kamboçya Halk Partisi lideri Hun Sen, yaklaşık 30 yıldır ülkeyi yönetiyor.
Kaynak: AA