Gümüşhane'de 'Milli İradeye Saygı ve Yeni Türkiye' Toplantısı

Sarıkamış Harekatı'nın 99. yıl dönümünde şehitleri anmak için Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'de yürüyüş düzenlendi.

Gümüşhane'de, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce düzenlenen ve Aydın Doğan Spor Tesisleri önünde başlayan yürüyüşe, Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İsrafil Aslan, AK Parti Gümüşhane Belediye Başkan Adayı Ercan Çimen, öteki ilgililer, çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Yürüyüş öncesi bir konuşma yapan Mayda, Kurtuluş Savaşı'nın bütün sahnelerinin kahramanlıklarla dolu olduğunu, Türk milletinin konunun vatan savunması olduğu durumda kadınıyla erkeğiyle yaşlısıyla genciyle bir bütün olarak hareket ettiğini belirterek, "Türk milleti konu vatan savunması olunca canını feda eder ama vatanını feda etmez" dedi.

Savaşların çeşitli stratejilerle yürütt anlatan Mayda, "Bu stratejilerin bazıları başarılı olabilir, bazıları olmayabilir. Bizler Sarıkamış şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz" dedi.

Konuşmalar sonrası Mayda ve beraberindekiler, Aydın Doğan Spor Tesisleri önünden Zafer Meydanı'na kadar yürüdü.
-Bayburt
Bayburt Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce, Bayburt'ta düzenlenen yürüyüşe ise Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cengiz Karakaşoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Ferhat Özbaş, Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Tahsin Demir, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Karakaşoğlu, burada yaptığı konuşmada, Sarıkamış'ta 99 yıl önce şehit olan 90 bin askeri yüreklerde yaşatmak için bu yürüyüşü düzenlediklerini söyledi.

Türk tarihinin zaferler kadar acılarla da oldukça büyük yer tuttuğunu dile getiren Karakaşoğlu, "Yemen, kızgın çöllerde, Çanakkale, derin sularda, Sarıkamış ise dondurucu soğukta ilahi kelimetullah davası için yitip giden Anadolu çocuklarının hikayelerini barındırır. Bıyığı henüz yeni terlemiş gencecik delikanlılar Sarıkamış'ta fedakarlığın destanını yazmışlardır. Bu harekat milletimizin hafızasında kazınmış acı bir hatıradır. Sarıkamış şehitleri, yazlık giysiler ve çarıklarla eksi 45 derece soğukta kahramanlık destanı yazmışlardır" dedi.

Gençlik Merkezi önünde başlayan yürüyüşü, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde, Yakutiye Camisi imam hatibi Mehmet Battal'ın okuduğu dualarla sona erdi.
-Artvin
Artvin'de ise yine Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünce organize edilen yürüyüşe, Artvin Valisi Kemal Cirit ile eşi Seval Kaya Cirit, Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün, İl Garnizon Komutanı Albay Mehmet Kip, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Çelik, Artvin vali yardımcıları Yılmaz Kurt, Hasan Ongu, Mutlu Almalı, İl Emniyet Müdürü Hüsrev Salmaner, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Bahattin Yetim, daire amirleri, öğrenciler, gençler ve vatandaşlar katıldı.

Yürüyüş için Valilik binası önünde bir araya gelen yaklaşık bin kişi, ellerinde Türk bayrakları ile Cumhuriyet Caddesi ve Halkevi Caddesini takip ederek Kolorta mevkisinde bulunan Garnizon Şehitliğine kadar yürüdü.
Burada konuşan Cirit, Sarıkamış'ta binlerce şehidin soğuk ve kara teslim olduğunu belirterek, "Belki Sarıkamış'ı o gün kazanamadık, belki binlerce şehidi soğuk ve karlara teslim ettik fakat Anadolu'nun da onlara kolay yar olmayacağını bir kez daha gösterdik. O ruhla Çanakkale'ye döndük, o ruhla milli mücadeleyi başlattık, o ruhla Osmanlı'nın küllerinden genç bir Türkiye Cumhuriyeti kurarak biz yine varız dedik. Dost ve düşmanları bir kez daha gördük ve birlikteliğin kıymetini bir kez daha anladık" dedi.

Gençlere de seslenen Cirit, "Vatan, millet ve inançlarımız için fedakarlık ve kahramanlık örneği Mehmetciklerin şehadet hatırasını yaşatmak sizlerin görevidir. Bunları unutmayacaksınız, unutturmayacaksınız" diye konuştu.

Konuşmalar sonrası Cirit ve katılımcılar şehitliği ziyaret edip, karanfiller bırakarak dua okudu.
Kaynak: AA