Tüik Van Bölge Müdürü Vekili Coşğun’dan Muş Tso’ya Ziyaret

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Van Bölge Müdürü Vekili Özer Coşğun, Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) Başkanlığı’nı ziyaret etti.

Tüik Van Bölge Müdürü Vekili Coşğun’dan Muş Tso’ya Ziyaret

MUŞ TSO Başkanı Fatih Cengiz ile yönetim kurulu üyesi Tacettin Yılmaz tarafından karşılanan Çoşğun ve beraberindekiler, TÜİK’in yeni sistemi ile ilgili bilgiler aktardılar. TÜİK’in ziyaretinden memnuniyet duyduğunu belirten MUŞ TSO Başkanı Fatih Cengiz, firmaların sektörel bazda araştırılması gereken konuları ile ilgili ortak çalışmalar yapacaklarını söyledi.

MUŞ TSO olarak bu alanda projeler hazırlayacaklarını ve TÜİK’ten de destekleri ile Muş’un genel bir envanterini çıkarmak istediklerini belirten Cengiz, birçok konuda çok iyi durumda olan Muş’un hala son sırada yer almasına ise bir anlam veremediğini ifade etti.

TÜİK Van Bölge Müdürü Vekili Özer Coşğun ise, istatistiki veri derlemede yeni yönteme geçildiğini, TÜİK’in 2014 yılından itibaren tüm işyeri araştırmalarını firmaların internet üzerinden doğrudan veri girişi yapmalarını sağlayarak gerçekleştireceklerini ifade etti.

Coşğun,bu konuda Muş Ticaret ve Sanayi Odası yetkililerini bilgilendirmek ve kendileriyle işbirliği içerisinde olmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca çeşitli konularda sayım ve anket düzenlemek ve sonuçlarını kullanıcılara sunmakla yükümlü olduğunu ifade eden Coşğun; “İstatistik alanında ulusal ve uluslararası öncelikler dikkate alınarak, ülkemizin ekonomi, sosyal, demografi, kültür, çevre, bilim ve teknoloji alanları ile gerekli görülen diğer alanlardaki istatistikler derlenmekte, derlenen bu bilgiler analiz edilerek kalkınma planları ve yıllık programların hazırlanması, milli gelir tahminlerinin yapılması, ülkemizin ekonomik ve sosyal yapısında meydana gelen değişimlerin izlenmesi, uluslararası bilgi sistemine ve uluslararası karşılaştırmalara olanak sağlanması, ayrıca çeşitli araştırmalara kaynak teşkil etmesi amacıyla kullanılmaktadır” dedi.

İşyeri bazındaki araştırmaların bundan sonra sadece internet üzerinden geliştirilen uygulamalar ile yürütülmesine karar verildiğini ifade eden Coşğun, “Bu bağlamda, internet üzerinden erişime açılan uygulamalara işyerlerinin giriş yapabilmesi amacıyla, her firma için özel kullanıcı adı ve şifre üretilip işyeri yetkilisine teslim edilecektir. İşyeri yetkilileri veri giriş platformuna www.tuik.gov.tr adresi üzerinden ‘Ankete Giriş’ ekranından kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapabileceklerdir. Firmaya özel kullanıcı bilgileri TÜİK tarafından yürütülen tüm araştırmaların ilgili firma tarafından veri girişi için geçerli olacak ve belirlenen tarihlerde kullanılabilecektir. İşyerlerinin verilerinin güvenliği açısından kendilerine teslim edilen şifreyi kesinlikle başka kişilerle veya kurumlarla paylaşmaması gerekmektedir. Bu konuda detaylı bilgilere kurumsal web sayfamızdan (www.tuik.gov.tr) erişim sağlanabilmektedir. TÜİK tarafından derlenen bilgiler, yalnızca istatistiksel çalışmalarda kullanılmak amacıyla toplanmaktadır. Veri gizliliği, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile teminat altına alınmıştır. Anılan Kanunun 13. maddesi uyarınca, istatistiki birimlerden (veri kaynağı olan işyerleri, kurum-kuruluşlar ve hane halklarından) alınan bu bilgiler idari, adli ve askeri hiçbir organ, makam, merci veya kişiye verilemez; istatistik amacı dışında kullanılamaz. Ayrıca, söz konusu Kanunun 54. maddesi gereğince sayım, anket ve araştırmalarda istenen bilgilerin belirlenen şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak verilmemesi durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. Anılan idari para cezaları 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17. maddesinin 7. fıkrası gereğince yeniden değerleme oranında her yıl artırılmaktadır. Bu kapsamda, 2014 yılında uygulanacak İdari Para Cezaları, Hane halkı veya bireylerle yapılan araştırmalar için 959 TL, Girişim/İşyerleri ile yapılan araştırmalar için 2 bin 281 TL, Sayımlarda işlenmesi durumunda 3 bin 859 TL olarak belirlenmiştir. 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanununun amir hükmü gereğince girişim/işyeri yetkililerinin İdari Para Cezası ile karşılaşmaması için, Türkiye İstatistik Kurumunca yürütülen sayım, anket ve araştırmalarda istenilen verileri belirlenen şekil, süre ve standartlarda eksiksiz ve doğru olarak internet üzerinden veri girişi yapmaları gerekmektedir” şeklinde sözlerini tamamladı.
Kaynak: İHA