Ödenek Artınca Muhtarlık Yarışı Hızlandı

Muhtar ödeneklerini iki katına çıkaran düzenlemenin Ocak 2014'ten itibaren yürürlüğe girmesi üzerine, 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler öncesi Karaman'ın mahalle ve köylerinde muhtar adaylarının sayısındaki artış dikkati çekiyor.

Daha önce özellikle küçük il ve ilçelerde çok fazla ilgi gösterilmeyen muhtarlık görevine, emekliler ve boş zamanı olan kişiler talip oluyordu. Birçok yerleşim yerinde 3 dönem, 5 dönem muhtar seçilen kişiler, bu görevi mahallelinin ısrarıyla kabul ediyordu.
Ancak 2014 yerel seçimleri öncesi, muhtar adayları açısından hareketli günler yaşanıyor. 2013 Temmuz ayında TBMM'de kabul edilen ve 457 lira olan muhtar ödeneğini 871 liraya çıkaran düzenlemenin, 2014 Ocak ayında yürürlüğe girmesinin ardından, Karaman'da muhtar adayı sayısında artış görülüyor. Bir önceki seçimde en çok 2-3 adayın yarıştığı mahallelerde bile 10-15 civarında muhtar adayı kıyasıya yarış içinde.
Karaman Muhtarlar Derneği Başkanı Yahya Soytürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 dönemdir muhtarlık yaptığını ve önümüzdeki seçimlerde tekrar aday olduğunu söyledi.

Muhtarlık görevinin zor ve sorumluluğu yüksek bir görev olduğunu ifade eden Soytürk, "Muhtar, mahallesinin, köyünün her türlü sorununu bilmek zorunda. Bu sorunları ilgili makamlara ileterek, çözüm bulmaya çalışır. Herkesi tanımak zorundadır. Fakiri, fukarayı, ihtiyacı olanları bilir. Kurumlar aracılığıyla bunlara yardımcı olur. Onlara öncülük eder" diye konuştu.

- "Birçok mahallede aday çıkmazdı"
Soytürk, daha birçok belediye başkan adayının belirlenmemesi ve belirlenen adayların da tam anlamıyla seçim çalışmalarına başlamamasına rağmen, muhtar adaylarının seçim çalışmalarına hız verdiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Geçen seçimlerde birçok mahallede aday bile çıkmazdı. Görev mecburen mevcut muhtarın üzerinde kalırdı. Kalabalık, gözde yerlerde bile aday sayısı 2-3 olurdu. Şimdi aday bolluğu var. 10-15 seçmeni olan köylerde bile 2-3 adaydan bahsediliyor. Bazı mahallelerde 10'dan fazla aday var. Bu aday bolluğunu torba yasa ile muhtar ödeneklerinin iyileştirilmesine bağlıyorum. Her aday mahallesinde harıl, harıl çalışıyor. Afişler, broşürler basılmaya başlandı. Muhtarlık seçimlerinin oldukça heyecanlı geçeceğine inanıyorum."
Muhtar adayı olmak için herhangi bir yere başvuru yapmak gerekmediğini anlatan Soytürk, "Muhtar bir siyasi partinin adayı değildir. Kendine güveniyorsa ekibini belirler, ben adayım der. Adaylar, muhtarlık seçimlerinde dikkat edecekleri hususlar hakkında derneğimizden bilgi alabilirler" dedi.

Soytürk, tüm muhtar adaylarına başarılar dileyerek, seçmenlerin de mutlaka şu an askıda olan seçmen listelerini kontrol etmelerini istedi.
Kaynak: AA